DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Kaffepriset stiger – högsta nivån på sju år

Frosten har påverkat kaffeplantagerna i Brasilien och årets skörd väntas bli mycket mindre än fjolårets. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Frosten har slagit hårt mot de brasilianska kaffeplantagerna, samtidigt som efterfrågan på bönor ökar efter pandemin. Nu skjuter kaffepriset i höjden – till den högsta nivån på sju år. Om utvecklingen håller i sig kan det på sikt bli dyrare även i Sverige.

Råvarupriset för kaffesorten arabica steg på fredagen till den högsta nivån sedan 2014, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Kostnaden för den högkvalitativa bönan, som är en av Brasiliens främsta exportvaror, låg då på drygt två dollar per pund (cirka 454 gram).

Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank, säger att ökningen på sikt kan påverka även svenska konsumenter, eftersom Sverige är helt beroende av importen.

– Ökar priserna för råvaran kommer det påverka konsumenterna om priserna håller sig på de här nivåerna, säger hon.

Frost slår mot plantager

Prisökningen har framför allt sin grund i tre olika faktorer. Tidigare i år drabbades världens största kaffeproducent Brasilien av torka som följdes av frost. Frosten har slagit hårt mot viktiga kaffeplantager i delstaten Minas Gerais, som producerar 70 procent av landets arabicabönor.

Skördarna i år väntas därför bli 19 procent mindre än i fjol, enligt en prognos från Amerikanska jordbruksdepartementet.

– Man tror också att frosten kommer att påverka skörden för nästa säsong. Har man en låg skörd 2021 och man tror att det blir en låg skörd 2022, då kommer priset ligga på höga nivåer. Sedan är det mycket som kan hända till nästa år, säger Emma Frödå.

Samtidigt ökar efterfrågan på kaffe – speciellt på arabicabönan som används av restauranger och kaféer – i takt med att fler länder öppnar upp efter pandemin. En tredje faktor som påverkar är stigande transportkostnader i Colombia och Vietnam, två andra stora kaffeproducenter.

"Tror priset kommer gå upp"

Priset på kaffe har tidigare legat på samma höga nivåer 2014, därefter sjönk det men vände uppåt igen 2019. I början av pandemin när länder stängde inför skördesäsongen fanns en oro för brist på arbetskraft och då gick priserna upp ytterligare.

Analytikern Valeria Rodriguez, på Fair trade-organisationen Max Havelaar, uppger för AFP att det kan dröja tre till nio månader innan några effekter syns i handeln, där ökningarna än så länge är mer måttliga.

Även i Sverige är det svårt att svara på när en eventuell prisökning skulle märkas.

– Är det bara en peak och priset sedan går ner igen höjs troligtvis inte priserna direkt till konsumenterna, säger Emma Frödå.

Det är också för tidigt att säga om även tillgången på kaffe kan påverkas av de minskade skördarna.

– Jag tror att priset kommer gå upp men jag tror inte att det kommer stå tomt i hyllorna.

Marielle Theander Olsson/TT