Minst 58 döda i översvämningar i västra Europa

Bild: Valentin Bianchi

Europa (TT)

Ett 50-tal personer har mist livet och många saknas efter häftiga skyfall och översvämningar i västra Tyskland och Belgien. Militär har satts in för att hjälpa till med räddningsarbetet och i Liège uppmanas boende nära floden i staden att evakuera.

Delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland har drabbats hårdast av regnovädret och floder har svämmat över och hus rasat samman. Enligt polisen uppgår det totala antalet döda i de båda delstaterna till minst 58 personer och många rapporteras fortfarande vara saknade.

Hundratals soldater och 2 500 räddningsarbetare har satts in för att undsätta nödställda. Bandvagnar används för att röja vägar från nedfallna träd och jordmassor. Omkring 200 000 hushåll saknar ström på grund av översvämningarna, rapporterar Reuters.

I staden Schuld har sex byggnader slitits sönder av vattenmassorna, medan ungefär ytterligare 25 har blivit instabila. Nödställda boende har i många fall tvingats fly upp på taken på sina hus i väntan på att bli räddade av helikoptrar eller räddningsbåtar.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

Lovar hjälp

Dödsoffer rapporteras från bland annat Schuld, Solingen, Unna och Tysklands fjärde största stad, Köln. En del omkomna har hittats i översvämmade källare, skriver Süddeutsche Zeitung. I Köln-området har det aldrig tidigare kommit lika mycket regn under en 24-timmarsperiod som det senaste dygnet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som befinner sig i USA för att träffa president Joe Biden, säger att hon är chockad över förödelsen och lovar ekonomisk ersättning för dem som drabbats.

– Ni kan lita på att alla resurser i vårt land – från förbundsländer, distrikt och kommuner – gemensamt kommer att göra allt det går, även under de svåraste omständigheterna, för att rädda liv, avvärja risker och lindra nöd, säger hon.

Armin Laschet, minsiterpresident i Nordrhein-Westfalen och partiledare för kristdemokratiska CDU, har ställt in ett partimöte i Bayern för att övervaka räddningsarbetet.

– Vi kommer att bistå städerna och människorna som drabbats, sade han till journalister i staden Hagen, enligt AFP.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker sina sympatier för de som drabbats av regnovädret: "Mina djupaste sympatier till de som förlorat en älskad anhörig och de som förlorat sina hem", skriver han på Twitter.

Uppmanar till evakuering

De kraftiga skyfallen har även drabbat grannländerna i väst. Från Belgien rapporteras att minst fyra personer har omkommit, bland annat en man som fångats av vattenmassorna i sin källare.

Vattnet står högt i ett stort antal byar, småstäder och även i storstaden Liège, med höga vattenmängder i floden Meuse. Myndigheterna i staden uppmanar invånarna att evakuera kvarter i närheten av floden eftersom vattnet tros kunna stiga med ytterligare 1,5 meter.

Armén har kallats in för att evakuera invånare i bland annat Rochefort. Och Frankrike meddelar att man hjälper sitt grannland med 40 brandmän och en helikopter.

– Vattnet har fortsatt att stiga under hela natten. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt. Flera vägar är helt översvämmade med starka strömmar. Det går inte ens att ta sig fram med båt, säger Corine Mullens, borgmästare i Rochefort till tv-kanalen RTL.

Kaoset påverkar också den belgiska energiförsörjningen. Kärnkraftverket i Doel utanför Antwerpen har stängts av i förebyggande syfte, rapporterar Le Soir. Även reaktorerna i Tihange, sydväst om Liège, står under särskild övervakning.

Henrik Samuelsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Mängder av bilar har förstörts i av bråten som följt med översvämningarna. Här i staden Hagen. Bild: Martin Meissner/AP/TT
En bil flyter i den översvämmade floden Meuse i Liège i Belgien. Bild: Valentin Bianchi/AP/TT