FRIHANDELNS FRAMTID

Handelsfred på gång mellan EU och USA

USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden träffar EU:s dåvarande rådsordförande Donald Tusk i Bryssel 2015. Nu är Biden på plats igen – nu som president – för att träffa Tusks efterträdare Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Nystart med Nato i måndags. Nystart med EU på tisdagen.

Joe Bidens rundtur i Europa fortsätter med återknutna band mellan USA och EU.

Tisdagens toppmöte för USA-presidenten hålls i Bryssel med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel.

Precis som vid Nato-toppmötet i måndags handlar mycket om att visa enighet igen, efter flera år av skakiga relationer under Bidens företrädare Donald Trump.

– Det här toppmötet är till för att förnya vårt samarbete efter en svår period i vårt förhållande, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman i en pressgenomgång via webben inför mötet.

Möts vid lunchtid

Biden tas emot av von der Leyen och Michel vid lunchtid. En del av mötet håller trion på egen hand, medan övriga delar sker tillsammans med kommissionärer och ministrar på utrikes- och handelsområdet.

Fyra huvudsakliga ämnesområden ska avhandlas: coronapandemin, klimatförändringarna, handel och säkerhet.

Inom det sistnämnda väntar ännu ett betonande av oron i EU och USA över Kinas agerande mot demokratiaktivister i Hongkong och den muslimska befolkningen i Xinjiang.

– Samtidigt behöver vi också ha Kina ombord för att lösa utmaningar som klimatförändringarna och reformer av (världshandelsorganisationen) WTO, säger EU-tjänstemannen på sin pressgenomgång.

Handelsfred?

På handelssidan finns i sin tur gott hopp om ett rejält steg på vägen mot "handelsfred" igen, efter åren med nyinförda tullar och handelsgräl under Trump.

Förhoppningen är att fram till årsskiftet kunna agera kring de stål- och aluminiumtullar som införts och samtidigt även lösa tvisten kring statsstöd till flygplanstillverkarna Airbus och Boeing.

Ett särskilt pressframträdande är planerat för EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis och USA:s handelsrepresentant Katherine Tai klockan 15 på eftermiddagen.

President Biden flyger sedan vidare till Schweiz där han träffar president Guy Parmelin under tisdagskvällen, inför sitt toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Tisdagens toppmöte mellan EU och USA hålls med kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel på EU:s sida och president Joe Biden på USA:s. Senast ett liknande möte hölls var i maj 2017 då Jean-Claude Juncker och Donald Tusk representerade EU och Donald Trump var president i USA.

Någon presskonferens efter mötet med Michel, von der Leyen och Biden har ännu inte utlysts. I stället heter det att ett gemensamt uttalande ska antas.

Klockan 15 på eftermiddagen håller dock EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis och USA:s handelsrepresentant Katherine Tai ett kortare pressframträdande. Klockan 9.30 på tisdagsmorgonen håller dessutom von der Leyen och Michel en separat presskonferens tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter ett separat toppmöte med honom.