TYSKLANDS EKONOMI

Ny regering på plats i Tyskland – Merz inledde med EU-turné

Tysklands nytillträdde förbundskansler Friedrich Merz på promenad med Frankrikes president Emmanuel Macron under ett besök i Paris den 7 maj. Bild: Ludovic Marin

EU (TT:s korrespondent)

Starten höll på att sluta med fiasko för Tysklands nye förbundskansler Friedrich Merz. Men kort därpå följde toppträffar med både Frankrike och Polen, vilket bedömare menar tyder på ett ökat tyskt engagemang i utrikesfrågor.

Symboliken är tydlig när Friedrich Merz valde att rivstarta sin kanslertid med omedelbara resor till Paris, Warszawa och Bryssel. Det ger framför allt ett löfte om ökat tyskt engagemang i utrikes- och EU-frågor, menar bedömare.

Inte minst var nyfikenheten stor kring mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron. Ett nära tyskt-franskt samarbete kan ge ny fart åt hela EU.

"Frankrike ser Friedrich Merz som en partner med samma syn på flera viktiga prioriteringar. Merz verkar mer mottaglig för franska förslag om europeisk strategisk autonomi och gemensamt försvar", konstaterar Camille Lons från tankesmedjan ECFR i ett utskick.

Frågan är dock om Merz och Macron är tillräckligt starka på hemmaplan för att kunna driva på inom EU. Att Merz tvingades till en andra omröstning i den tyska förbundsdagen för att bli vald visar tydligt hur tunn den nya regeringsmajoriteten är.

Friedrich Merz och den tidigare förbundskanlern Olaf Scholz vid en överlämningscermeoni i Berlin den 6 maj. Bild: Ebrahim Noroozi

I den första voteringen fick Merz bara 310 röster trots att hans koalition bestående av kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD tillsammans har 328 platser i förbundsdagen. Och att det inte blev ett ja direkt kom som en överraskning enligt flera bedömare.

– Det är förvånansvärt. Det hade jag inte räknat med, sa exempelvis Ann-Kristin Kölln, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, till TT när beskedet kom.

”Lite svalt intresse”

För Hubert Fromlet, professor knuten till Linnéuniversitetet och senior rådgivare till Tysk-Svenska Handelskammaren, såg också det inledande resultatet som en fullkomlig överraskning.

– Det har förmodligen varit lite svalt intresse från Socialdemokraterna även tidigare och det fanns lite risker att det skulle kunna gå snett. Men jag hade inte räknat med att det skulle bli nej, sa han.

Friedrich Merz behövde en majoritet på 316 av 630 röster i en sluten omröstning för att blir landets tionde förbundskansler. I den andra omröstningen fick han 325 röster och därmed var saken klar.

I sitt första tal som kansler poängterade Merz att hans regering står för en mittenpolitik och att han är övertygad om att regeringen tillsammans med förbundsdagen kommer att kunna lösa alla problem Tyskland står inför.

Ukrainastöd?

Sedan han tillträdde har Merz bland annat utlovat enorma försvarssatsningar och uttalat att hela Europa borde omfattas av Frankrikes och Storbritanniens "kärnvapenparaply".

Att han direkt från Paris fortsatte till Polen ses av många som ett tecken på att Tyskland också vill vara med bland de drivande i frågan om stödet till Ukraina.

Polens premiärminister Donald Tusk och Friedrich Merz håller gemensam presskonferens i Warszawa under Merz första dag som förbundskansler. Bild: Czarek Sokolowski

Här är det annars Macron, Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Polens Donald Tusk som varit mest aktiva på sistone.

"Tyskland har på ett påfallande sätt varit frånvarande från de här ansträngningarna under de senaste månaderna. Tyskland kommer att spela en nyckelroll för att se till att Ukraina kan stå emot den ryska aggressionen utan stöd från USA", skriver ECFR:s Polenchef Piotr Buras.

Gränsbråk

Samtidigt finns också ett hotande gnissel i de enskilda relationerna mellan Tyskland och Polen.

Merz löfte om en tuffare migrationspolitik innebär även fortsatt hårda inre gränskontroller mot Polen – något som inte alls är populärt i grannlandet.

– Kontrollerna vid tysk-polska gränsen är redan ett problem för den dagliga gränshandeln och EU:s inre marknad. Det är svårt att förklara för våra medborgare att medan vi investerar i våra yttre gränser (mot öst) så får vi samtidigt hårdare kontroll mot oss vid tyska gränsen, sade Polens Berlinambassadör Jan Tombinski till nyhetssajten Politico i förra veckan.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Tysklands nye förbundskansler Friedrich Merz och hans nya regering hade redan vid starten en rad tunga möten inplanerade:

* 7 maj: Merz besöker Frankrike och Polen

* 9 maj: Merz besöker Bryssel

* 14–15 maj: Nye utrikesministern Johann Wadephul deltar vid Natos informella utrikesministermöte i Turkiet

* 16 maj: Merz på toppmöte med Europeiska politiska gemenskapen (EPC) i Albanien