CORONAVACCINERINGEN

Biden presenterar mastodontdonation av vaccin

USA:s president Joe Biden och hans fru Jill Biden anländer till brittiska Cornwall, under resan kommer han att offentliggöra beskedet om USA:s stora vaccindonation. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

USA (TT-Reuters)

Ytterligare 500 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin kommer att köpas in av USA för att distribuera till 92 låg- och medelinkomstländer via det globala vaccinprogrammet Covax.

Donationen presenteras formellt av president Joe Biden under hans pågående Europaresa.

"Målet med dagens donation är att rädda liv och få ett slut på pandemin samt för att göra en grund för fler framtida donationer som kommer att presenteras under de kommande dagarna".

Det skriver Vita huset i ett pressmeddelande inför torsdagens formella offentliggörande av USA:s president Joe Biden som för närvarande befinner sig på resa i Europa.

Inga fler detaljer finns i nuläget om de framtida donationerna, varken vad de kan komma att bestå av eller under vilka dagar de kommer att offentliggöras.

USA:s roll

USA:s donation, den största sett till antal doser att skänkas av ett enskilt land någonsin, kommer lägligt för Biden inför helgens G7-möte i brittiska Cornwall. Biden har själv sagt att ett av målen med hans resa i Europa är att försäkra sina kollegor om Amerikas återkomst på världsarenan.

Beskedet om donationen kommer efter ett ökat tryck på USA, som i nuläget vaccinerat över 60 procent av sin vuxna befolkning, att bistå med doser till låginkomstländer.

Världshälsoorganisationen WHO, Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken finns bland de som varnat för att en ojämlik vaccintillgång globalt kan få förödande humanitära och ekonomiska konsekvenser samt ökar risken för att nya, potentiellt vaccinresistenta mutationer, uppstår.

Redan i augusti

Vita huset uppger att 200 miljoner doser, alltså tillräckligt för att vaccinera 100 miljoner människor, kommer att distribueras av USA under 2021. Den första skeppslasten med doser kommer att skickas i augusti i år. Resten av doserna kommer att komma världen till gagn först under 2022.

Doserna kommer att tillverkas på Pfizer/Biontechs anläggningar i tre amerikanska städer: Kalamazoo i delstaten Michigan, McPherson i delstaten Kansas samt Chesterfield i delstaten Missouri.

Enligt amerikanska CNBC pågår även samtal med läkemedelsbolaget Moderna för att köpa ytterligare doser för donation.