ENERGIPRISERNA
EU ignorerar kärnkraften – vill sänka elpriser med kablar till Norden
EU:s nya storsatsning på energi blir mer av samma. Elektrifiering med sol- och vindkraft samt massiva satsningar på elnät och utlandsförbindelser. Planerbar el eller kärnkraft nämns inte ens i kommissionär Dan Jørgensens tal. ”Vi kommer att skynda på processen”, säger han.
Under onsdagen höll den danska kommissionären Dan Jørgensen presskonferens om EU:s nya satsning på energi, ”Action Plan for Affordable Energy”.
– Förra året kunde nästan 47 miljoner européer inte värma sina hem tillräckligt. Detta är uppenbart ohållbart. Vi måste sänka våra priser avsevärt. Detta handlar också om säkerhet. Europa köper fortfarande rysk gas och bidrar därmed indirekt till att finansiera Putins krig. Sedan kriget har vi importerat fossila bränslen från Ryssland till ett värde motsvarande kostnaden för 2 400 F-35 stridsflygplan. Detta är uppenbart ohållbart. Vi måste bli oberoende av fossila bränslen från Ryssland och det handlar också om att slåss mot klimatförändringarna, sa Dan Jørgensen i sitt anförande.
I sedvanlig ordning slår planen in på den väg som EU stakat ut sedan många år tillbaka, nämligen väderberoende kraftslag och elnät. Planerbar el eller kärnkraft nämns inte en enda gång under talet trots att det i dag just är naturgas tillsammans med kolkraft som dominerar i Europa när solen inte lyser och vinden inte blåser.
Faktum är att de länder som satsar mest på sol- och vindkraft i regel balanserar denna produktion just med förbränning av fossil naturgas och länder som Tyskland planerar att installera stora mängder ny gaskraft vid sidan av sin förnybara expansion.
Därutöver används förstås vattenkraft till balansering medan kärnkraften liksom kolkraften i huvudsak är en baskälla.
Ebba Busch ryter till
Sveriges energiminister Ebba Busch verkar dock inte vara jättenöjd med EU:s energipaket.
”EU-kommissionens syn på energi har stora brister och åtgärderna saknar den kraft som krävs för att säkra Europas energiförsörjning och industriella konkurrenskraft. Trots att CID och Draghi tydligt lyfter vikten av teknikneutralitet, fortsätter energikommissionären att ignorera detta och driva en politik som riskerar att hämma innovation och investeringar”, skriver hon i ett inlägg på Linkedin.
Enligt Dan Jørgensen kan EU under 2025 spara 45 miljarder euro vilket också är en siffra som ”kommer att öka successivt”.
Det handlar enligt honom om besparingar på minst 130 miljarder euro årligen 2030 och 2040 ska det fördubblas igen till 260 miljarder euro. Sammantaget, menar han, handlar det om potential att spara 2,5 biljoner euro fram till 2040, vilket i så fall motsvarar 1,2 procent av BNP.
Hur ska detta då uppnås? Ännu mer väderberoende kraft, visar det sig.
– Framför allt genom en snabbare utbyggnad av ren energi – mer förnybar energi och ökad energieffektivitet. Det blir ingen tillbakagång, i stället kommer vi att skynda på processen.
En av de största utmaningarna för den väderberoende sektorn just nu är de långa tillståndsprocesserna – och dessa kan avsevärt kortas, menar han.
– I dag tar det ofta flera år, ibland decennier, för projekt att godkännas. I framtiden ska den tiden vara betydligt kortare. Målet är att väsentligt minska tillståndstiderna, så att enklare projekt inte ska ta mer än sex månader att få godkända. För mer komplexa och större projekt ska processen inte ta längre än två år. Detta kommer att ha en stor betydelse för investeringar, planering och för utfasningen av fossila bränslen i våra medlemsstater.
Vill frikoppla gaspriserna
Planen är också att försöka frikoppla gaspriserna från elpriserna, vilket också nämns i Draghi-rapporten, som Dan Jørgensen skämtsamt i sitt tal refererar till som EU:s heliga skrift.
– För vissa politiska uppdrag måste man avlägga en ed på Bibeln. I Europeiska kommissionen var jag tvungen att svära på Draghi-rapporten.
– Vi kommer att genomföra detta genom att använda olika finansiella instrument såsom PPA:er och CFD:er. Dessutom kommer vi att samarbeta med EIB (Europeiska investeringsbanken) för att skapa nya mekanismer som främjar och minskar riskerna för PPA:er. Allt detta kommer att möjliggöra en snabbare och mer omfattande utbyggnad av förnybar energi än i dag.
På temat gas är det tydligt att det behövs mer transparens, menar kommissionären.
– Vi behöver mer insyn och bättre kontroll för att säkerställa att våra industrier och befolkningar inte betalar för höga priser för sin gas. Lagstiftningen är redan tydlig – det måste finnas en koppling mellan utbud, efterfrågan och de faktiska priserna. I dag är det uppenbart att priserna ofta är extremt höga, och vi måste säkerställa att vi genom transparens, kontroll och möjliga sanktioner kan pressa ned dem.
– Vi har också beslutat att undersöka möjligheterna för ökad samordnad gasupphandling. Inspirerade av den japanska modellen ser vi flera möjligheter för Europa att utnyttja sin storlek som en av världens största marknader. Detta bör ge oss bättre förutsättningar att få lägre priser.
Vill bygga mer utlandsförbindelser
En annan viktig del i EU:s plan för energin är ytterligare sammankoppling av Europas elsystem.
– För närvarande är vi troligen den bäst sammankopplade regionen i världen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, konstaterar Dan Jørgensen.
– Vi behöver fördubbla utnyttjandet av de nät och förbindelser som redan finns. Utöver det behöver vi också fördubbla kapaciteten i systemet. Detta kräver omfattande investeringar i elnät och sammankoppling. Det innebär också effektivisering, digitalisering och användning av AI i de system vi redan har, säger han.
Frågan är var dessa utlandsförbindelser då ska tillkomma. Om vi tittar in Paul-Frederik Bachs sammanställning av det europeiska elflödet för 2024 är de största nettoexportörerna av elektricitet Frankrike, Sverige och Norge. Den sistnämnda är inte med i EU men deltar i flera av EU:s initiativ inom den gemensamma marknaden, inklusive elförbindelser. Däremot föll Norges regering nyligen på grund av bråk om EU:s fjärde energipaket.
– Det sker ett huvudsakligt flöde från Skandinavien mot Storbritannien och kontinenten. Från norra Tyskland fortsätter en del att distribueras vidare söderut genom Polen, Tjeckien och Österrike. Ett annat huvudsakligt flöde går från Frankrike i alla riktningar, sa Paul-Frederik Bach i en artikel i TN under onsdagen.
Experter menar att det är EU:s avsikt att komma åt den billiga skandinaviska vattenkraften – vilket för Sveriges räkning då betyder att de högre kontinentala elpriserna i ännu högre grad spiller över på Sverige.
Svenska kraftnät har också nyligen meddelat att man vill öka förbindelsen till Danmark, som fungerar som ett transitland för elektricitet till kontinenten.
Samtidigt har Norge valt att inte förnya sina kablar till Danmark, och Dan Jørgensen fick också en direkt fråga från en norsk reporter om han också inkluderar kablar till Norge i denna plan.
– Det jag talade om när jag nämnde elnät och sammankopplingar var en europeisk lösning. Vi behöver integrera Europas elnät i mycket högre grad än idag. Med det sagt kommer vi naturligtvis också att se över externa förbindelser, och detta kommer att ingå i den nätåtgärdsplan som jag kommer att presentera i början av nästa år. Det är för tidigt att säga konkret vad detta skulle innebära för Norge och andra, men vi undersöker alla möjligheter. Vår ambition är att ha så nära integration som möjligt med våra goda grannar, svarade Dan Jørgensen.
Nytt styre i Tyskland
Kanske var det Dan Jørgensens avslutande ord som ramade in den nya energiplanen från EU på bästa sätt:
– Sammanfattningsvis hoppas vi att detta kommer att leda till en snabbare och kostnadseffektivare utbyggnad av förnybar energi. Stort tack.
Det återstår däremot att se hur EU:s energistrategi utvecklar sig på sikt. Tyskland, som varit drivande i EU:s energilinje har precis haft nyval, där socialdemokratiska SPD gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget och Friedrich Merz-ledda CDU i stället gick segrande ur.
Både CDU, och högerkantspartiet AfD, som också växte mycket starkt, har en betydligt mer positiv inställning till kärnkraft än vad den tidigare tyska regeringen bestående av SPD och De Gröna hade.