Stubb blir Finlands näste president

Alexander Stubb vid sin valvaka i Helsingfors på valkvällen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT

Finland (Helsingfors, TT:s utsände)

Alexander Stubb blir Finlands president. Den tidigare statsministern besegrar den gröne Pekka Haavisto, om än med liten marginal.

Stubb vinner med drygt 51 procent av rösterna, enligt etermediebolaget Yles prognos av valresultatet.

Han efterträder därmed sin oerhört populäre partikamrat Sauli Niinistö, som har suttit i tolv år på posten.

Kröp närmare

Vallokalerna stängde klockan 19, svensk tid, och då tillkännagavs också resultatet av förhandsröstningen. Fler än hälften av de röstberättigade väljarna hade röstat före valdagen. 52,7 procent av dem röstade på Alexander Stubb och 47,3 på Pekka Haavisto.

Haavisto kröp närmare med decimaler medan valdagens röster räknades, men det var inte tillräckligt.

Opinionsmätningarna hade på förhand visat på en något större ledning för Stubb.

Ett intensivt kampanjande avslutades på lördagen i ett iskallt Finland, där temperaturen har legat omkring tio minusgrader i syd och ned emot 20 i norr. Båda presidentkandidaterna, Alexander Stubb och Pekka Haavisto, har röstade under förmiddagen: Haavisto i Helsingfors och Stubb i Esbo strax utanför huvudstaden.

Många att övertyga

De två kandidaterna gick vidare från den första valomgången för två veckor sedan, där ingen av dem var nära att få hälften av rösterna.

I den första omgången fick Stubb, som företräder borgerliga Samlingspartiet (Moderaternas systerparti i Finland), 27,2 procent av rösterna. Pekka Haavisto, med bakgrund i miljöpartiet De gröna, men som ställer upp som obunden kandidat, fick 25,8 procent.

Bakom dem utmanade Sannfinländarnas och Centerns respektive kandidater, och under de senaste två veckorna har kampen sagts stå om deras väljare.

"Onödigt att bråka"

I Finland är presidentens viktigaste ansvar utrikespolitiken, i samverkan med regeringen. Presidenten är också formellt överbefälhavare. Presidenten utser även regeringen, som måste godkännas av riksdagen.

Under valrörelsen var kandidaterna eniga i de flesta frågor. Det förklaras av det breda ansvar som presidentämbetet för med sig, sade Alexander Stubb till TT i samband med att han mötte väljare i Helsingfors på lördagen.

– Och för oss är utrikespolitiken existentiell. Det betyder att vi har en ganska stark konsensus, speciellt nu när vi är Natomedlemmar. Det är onödigt att bråka om saker som det inte lönar sig att bråka om.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Alexander Stubb och hans fru Suzanne Innes-Stubb när de röstade under söndagen. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Fakta

55-årige Alexander Stubb doktorerade på EU-frågor vid London School of Economics 1999.

Han företräder borgerliga Samlingspartiet, som är svenska Moderaternas systerparti i Finland.

Mellan 2004–2008 var Stubb Europaparlamentariker och 2011–2017 var han riksdagsledamot hemma i Finland.

2008–2011 var Stubb utrikesminister, Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014, statsminister 2014–2015, och finansminister 2015–2016.

Sedan 2020 är han professor vid European University Institute i Italien.

Stubb är gift och har två barn. Han har skrivit flera böcker och är en flitig idrottsman, som bland annat ägnar sig åt triathlon, golf och skidåkning. Han talar fem språk – både finska och svenska – men beskriver sig hellre som tvåspråkig än som finlandssvensk.