DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Vita huset om Trumps hot: Motbjudande och rubbat

Vita huset rasar mot tidigare presidenten Donald Trumps uttalande. På bilden syns nuvarande presidenten Joe Biden utanför Vita huset. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

USA (TT)

USA:s tidigare president Donald Trump säger att han hotat Natoländer med att uppmuntra Ryssland att "att göra vad fan det vill" med dem om de inte satsade mer på militären.

Uttalandet väcker kraftiga reaktioner.

"Att uppmuntra mordiska regimer att invadera våra närmaste allierade är motbjudande och rubbat – och det äventyrar USA:s nationella säkerhet, globala stabilitet och vår ekonomi hemma", säger Vita husets talesperson Andrew Bates i ett uttalande enligt Politico.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att varje attack mot Nato kommer att mötas med ett enat och kraftfullt svar, rapporterar NRK.

– Varje antydan om att allierade inte kommer att försvara varandra undergräver all vår säkerhet, inklusive USA:s, och utsätter amerikanska och europeiska soldater för ökad risk, säger Stoltenberg.

Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz skriver på X att en valkampanj inte är en ursäkt "för att leka med alliansens säkerhet".

"Natos motto 'en för alla, alla för en' är ett konkret åtagande. Att undergräva de allierade ländernas trovärdighet är att undergräva hela Nato.", skriver Kosiniak-Kamysz.

Liknande reaktion kommer från EU:s rådsordförande Charles Michel.

"Vårdslösa uttalanden om Natos säkerhet och solidariteten i artikel 5 gynnar bara (Rysslands president Vladimir) Putins intressen", skriver han på X.