FRIHANDELNS FRAMTID

EU-ledaren: Ska ta itu med "obalanser" med Kina

Charles Michel, Xi Jinping och Ursula von der Leyen i möteslokalen i Peking. Bild: Huang Jingwen

Kina (TT-AFP)

Samtidigt som ett stort toppmöte med EU inletts i Peking uttrycker Kina ilska över att Italien hoppat av jättesatsningen "den nya Sidenvägen".

EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel inledde på torsdagen ett tvådagarsmöte med de kinesiska ledarna Xi Jinping och Li Qiang.

– Kina är EU:s viktigaste handelspartner, sade von der Leyen när samtalen inleddes i den pampiga mötesanläggningen Diaoyutai.

– Men det finns tydliga obalanser och skillnader som vi måste hantera.

På dagordningen står bland annat klimatet och hälsofrågor efter pandemin. Men försöken att enas ruckas av Italiens besked inför mötet att EU-landet drar sig ur Kinas internationella storsatsning på infrastruktur BRI, även känd som "den nya Sidenvägen".

Italien var enda land i stormaktsklubben G7 som hade gått med i BRI – en fjäder i hatten för Kinas globala maktanspråk, men som alltså nu uteblir. Reaktionen från Kinas utrikesdepartement är skarp.

– Kina motsätter sig starkt smutskastning och undergrävande av samarbetet för att gemensamt bygga BRI, svarade talespersonen Wang Wenbin på en fråga på en pressträff på torsdagen.