ELKRISEN

Gasexperten: Läckan i Finland kan få stora konsekvenser – får inte hända i Sverige

Gustav Boëthius, tidigare handläggare för gasfrågor på Energimyndigheten. Bild: Pressbild

Gasläckan i Finland kan skapa allvarliga problem, varnar experten Gustav Boëthius. Skulle samma sak hända ledningen mellan Sverige och Danmark skulle vitala delar av industrin slås ut, säger han till TN. ”Det får inte ske”.

Trycket föll plötsligt inuti gasledningen Balticconnector i Finska viken under natten till i söndags. Det plötsliga fallet indikerar att den har sprungit läck och Finlands försvarsmakt och kustbevakning har undersökt saken närmare.

Finlands regering, ledd av statsminister Petteri Orpo, kallade under tisdagseftermiddagen till presskonferens. Arkivbild. Bild: Fermin Rodriguez/AP/TT

Den finländska regeringen blixtinkallade under tisdagseftermiddagen till presskonferens för att informera om en allvarlig säkerhetssituation. Exakt vad som ska tas upp är strikt hemlighetsstämplat enligt Aftonbladet, men det ska röra gasledningen.

Finlands president Sauli Niinistö har nu bekräftat att gasledningen sannolikt saboterats av en utomstående part.

”Det är sannolikt, att både gasledningens och kommunikationskabelns skador är en följd av utomstående påverkan. Anledningen till skadorna är ännu inte känd, utredningen fortsätter i samverkan mellan Finland och Estland”, lyder ett formellt uttalande.

Han nämner även att Nato är redo att bistå med utredningshjälp.

”Vi står i fortlöpande kontakt med våra allierade”.

Utrikesminister Tobias Billström meddelar att Sverige är redo att hjälpa:

”Sverige stöttar sina nordiskt-baltiska kollegor och är redo att erbjuda all hjälp vad gäller skadorna på undervattenstrukturen", skriver han på X.

Tidningen Näringslivet ringer upp Gustav Boëthius, tidigare handläggare för gasfrågor på Energimyndigheten, och författare till boken Ledningen.

– Gasen har alltså försvunnit i röret men den har varken hamnat i Finland eller Estland. Det finns då bara en förklaring. Ett hål någonstans - och ett hål betyder så gott som säkert sabotage. Rör av det här slaget går inte söder av sig själv, säger han till TN.

Kartan visar sträckningen längs botten av Finska viken för gasledningen Balticconnector. Bild: Anders Humlebo/TT

Ledningen är den första och enda som sammanbinder gasnäten i Finland och Estland. Den löper i åtta mil längs med Finska vikens botten, från finländska Ingå till estländska Paldiski och mot vidare anslutning i Baltikum.

Bygget av ledningen finansierades delvis av EU som ett gemensamt intresse för alla unionens länder. Den började användas år 2020 och har beskrivits som en viktig anknytning för Finland till den europeiska gasmarknaden.

Rent tekniskt har Finland fyra källor till gasen, berättar Gustav Boëthius.

– Dels har de den här ledningen som nu är sönder. Sedan har de en ledning till Ryssland som är avstängd sedan tidigare. Därutöver är jag lite osäker men jag tror att de kan mata in små mängder av biogas i nätet, men det rör sig inte om några stora mängder.

I så fall är Finland till stora delar nere på sin sista livlina, menar han, nämligen flytande naturgas, LNG.

– Rent gastekniskt blir Finland nu en ö.

Detta skulle potentiellt kunna få stora effekter. LNG är dyrare än rörgas.

– Blir det brist så ökar också priset.

Finland har däremot en helt annan försörjningstrygghet än Sverige. Om motsvarande problem som nu tycks ha hänt för Finland skulle hända med Sverige så skulle konsekvenserna enligt Gustav Boëthius bli närmast oöverblickbara.

Sverige får sin naturgas genom en ensam ledning som löper mellan Dragör i Danmark och Malmö i Sverige. Om motsvarande händer denna ledning finns inte samma livlinor.

– Det får inte ske, det är fullkomligt oacceptabelt. I Sverige har stora delar av industrin anslutits till vår gasledning och den är närmast ovärderlig för landet. Om en sådan här situation skulle inträffa vår ledning så skulle det vara den absolut värsta tänkbara mardrömmen energitekniskt. För vår vattenproduktion, livsmedelsproduktion, verkstadsproduktion, kemiproduktion och läkemedelsproduktion. Bland annat.

Läs mer om den svenska gasledningen och vad som skulle hända vid ett eventuellt stopp i Tidningen Näringslivets granskningar i länkarna nedanför.