EU:S FRAMTID

Kärnkraft kan avgöra europeiskt toppjobb

Spaniens ekonomiminister Nadia Calviño är förstahandsfavorit till jobbet som ny ordförande för EU:s investeringsbank, EIB. Arkivfoto. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Kärnkraft spelar en nyckelroll när storländerna kämpar om nästa chef för Europeiska investeringsbanken, EIB. Chefen får en viktig roll i att styra de tunga investeringarna när Europa tar ut riktning och fart mot framtiden.

Två huvudfavoriter finns till att efterträda tyske Werner Hoyer som EIB-chef från den 1 januari 2024. Båda är välkända, erfarna och ansedda som absolut kompetenta.

Margrethe Vestager var ekonomiminister i Danmark 2011-14 och har sedan dess varit flitigt uppmärksammad EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och de senaste åren även för digitaliseringen.

Nadia Calviño är ekonomiminister i Spanien sedan 2018 och dessförinnan en av de tyngsta finanstjänstemännen i Bryssel som generaldirektör för EU-kommissionens budgetdepartement.

Kärnkraft?

Möjligen avgörs striden när EU-ländernas finansministrar samlas till informellt möte i spanska Santiago de Compostela under fredagen och lördagen.

I vanlig ordning ligger mycket av avgörandet hos EU-bjässarna Tyskland och Frankrike.

De styrande i Paris är tydligt ute efter att styra EIB-pengar till investeringar i kärnkraft, något som Calviño anses mer öppen för än Vestager.

– Naturligtvis kommer vi att ställa vissa villkor för vårt stöd, säger en fransk diplomatkälla till nyhetssajten Politico Europe.

Fördel Calviño

I Tyskland har i sin tur de olika regeringspartierna olika kopplingar till kandidaterna. Finansminister Christian Lindner är liberal – precis som Vestager. Förbundskansler Olaf Scholz är socialdemokrat – precis som Calviño. Medan De gröna i allmänhet är starkt kritiska till atomkraft.

Lykke Friis, chef för danska tankesmedjan Europa, tror att stödet från Scholz får den tyska pendeln att svänga till Calviños fördel.

– Man ska komma ihåg att förbundskanslern har det sista ordet, säger Friis till nyhetsbyrån Ritzau.

Wiktor Nummelin/TT

Som EU-kommissionär har Margrethe Vestager gjort sig känd för tuffa tag på konkurrenssidan. Kanske ses hon som alltför tuff när hon nu kandiderar till posten som chef för investeringsbanken EIB. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Fakta

Europeiska investeringsbanken, EIB, är EU:s utvecklings- och investeringsbank, skapad redan 1958 och med uttalat syfte att främja europeisk integration, stötta utvecklingen av EU och stödja EU:s politik över hela världen.

Banken har sitt säte i Luxemburg sedan 1968 och stöder olika projekt och satsningar genom att själv låna upp till förmånliga villkor och sedan låna vidare, eller stå för lånegarantier.

Chef – formellt styrelseordförande och ordförande i direktionen – är sedan 2012 tyske Werner Hoyer, vars mandat löper ut vid årsskiftet.

Fem personer kandiderar om att efterträda honom: danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, spanska ekonomiministern Nadia Calviño, italienske förre finansministern och bankchefen Daniele Franco samt polska Teresa Czerwinska och svenske Thomas Östros, som båda ingår EIB:s grupp av viceordförande.