Efter brexit: EU och Storbritannien forskar ihop

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett G7-möte i Japan i våras. Arkivfoto. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Drygt 3,5 år efter brexit är EU och Storbritannien överens om att samarbeta igen – åtminstone på forskningssidan.

Efter långa och sega förhandlingar har EU-kommissionen och den brittiska regeringen nått en uppgörelse om hur britterna ska kunna delta i EU:s stora forskningsprogram Horizon Europe.

"EU och Storbritannien är strategiska partners och allierade och dagens uppgörelse bevisar det. Vi kommer fortsatt stå i förgrunden av global vetenskap och forskning", skriver kommissionsbasen Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

"Premiärministern (Rishi Sunak) har säkrat förbättrade ekonomiska villkor för deltagandet i Horizon Europe som är till Storbritanniens fördel", heter det i sin tur i ett brittiskt uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppgörelsen ger Storbritannien rätt att delta i EU-programmet från den 1 januari 2024 mot en beräknad kostnad på motsvarande 30 miljarder svensk kronor om året.

Deltagandet i Horizon Europe har varit ett tvisteämne ända sedan det brittiska utträdet ur EU i januari 2020. Torsdagens uppgörelse välkomnas av forskarvärlden.

"Det här är en stor dag för forskare i Storbritannien och hela Europa. Horizon-programmet är en ledstjärna för internationellt samarbete och akademiska och industriella forskare i Storbritannien kommer nu att vara tillbaka mitt i det", skriver en rad brittiska akademier i ett uttalande enligt AFP.

Wiktor Nummelin/TT