ENERGIPRISERNA

EU-toppen gasvarnar – ”Faran är inte över ännu”

EU-kommissionens verkställande vice ordföranden Maros Šefčovič. Bild: Geert Vanden Wijngaert

Gaskrisen i EU är långt ifrån över och vi måste jobba hårt för att bygga ett lager till vintern. Det säger EU-kommissionens verkställande vice ordföranden Maros Sefcovic i en exklusiv intervju med Di.

– Vi måste vara vaksamma. Faran är inte över ännu, säger han.

Efterfrågan på naturgas har minskat drastiskt efter kriget, från 397 miljarder kubikmeter naturgas 2021 till 55 miljarder i fjol. I samband med det har handelskartan ritats om. Ryssland har gått frgån tidigare största exportör (40 procent av totalen) till 5 procent. Störst exportör idag är Norge. Samtidigt kommer de största volymerna av flytande naturgas, LNG från USA och Qatar och till viss del även Ryssland.

Maros Sefcovic har lett arbetet med EU:s program Aggregate EU som är tänkt att samordna efterfrågan i hopp om att de större volymerna ska pressa ner priserna på samma sätt som när EU upphandlade vaccin under pandemin. I maj gjordes en första inköpsrunda och tre till är tänkta innan året är slut.

Men rapporter om brist på LNG, en ökad efterfrågan från Asien och ett längre än väntat underhållsstopp vid en viktig gasanläggning i Norge, kan sätta käppar i hjulen för utvecklingen. Om vi lyckas säkra gasbehovet till vinter och nästa vår så är Maros Sefcovic optimistisk för framtiden. Men innan dess dess väntas EU också avveckla importen av rysk gas genom Ukraina, vilket kan utöver tidigare nämnda trender kan skapa en utmanande situation.

Dagens industri: EU-topp: Faran på gasmarknaden inte över