KRIGET I UKRAINA

Kina: Kommer spela "konstruktiv roll" i Ukraina

Vladimir Putin välkomnar Kinas utrikestopp Wang Yi i Moskva. Bild: Anton Novoderezjkin/Sputnik/Kreml/AP/TT

Kinas band till Ryssland är orubbliga – trots kriget i Ukraina.

Beskedet kommer under den kinesiske toppdiplomaten Wang Yis besök i Moskva, som sker några få dagar innan årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina.

På onsdagen möttes Wang och president Vladimir Putin.

Rysk-kinesiskt samarbete är viktigt för att "stabilisera den internationella situationen", hävdade Putin enligt internationella medier under onsdagens möte med Wang Yi. Enligt statliga ryska Tass sade Wang till Putin att Peking kommer att spela en "konstruktiv roll" i att nå en politisk lösning på "krisen" i Ukraina.

Eftersnacket i sociala medier handlade dock mest om det förhållandevis korta avståndet mellan de två under mötet. Bedömare menar att bordet som skiljde dem åt var ovanligt litet med ryska mått mätt.

Dagens möte med Putin var kulmen på en rad möten på hög nivå sedan Wang anlände till Ryssland på tisdagen. Efter ankomst till Moskva träffade den kinesiske toppdiplomaten Nikolaj Patrusjev, chef för Rysslands mäktiga säkerhetsråd och en av president Vladimir Putins närmast allierade.

– Sino-ryska relationer är mogna och bergfasta och kommer att överleva det test som den förändrade internationella situationen innebär, sade Wang, tidigare utrikesminister och numera ordförande i kinesiska Kommunistpartiets kommission för utrikespolitik, enligt CNN efter mötet med Patrusjev.

Nya avtal

Innan onsdagens möte med Putin samtalade Wang med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Efter mötet sade Wang att Kina – oavsett kriget – är fast beslutet att "göra en insats för att upprätthålla den positiva trenden i utvecklingen av förhållandet mellan stormakter".

Han meddelade också att nya avtal kommer att slutas under loppet av hans Moskvabesök.

Häromdagen anklagade USA Kina för att överväga vapenförsäljning till Ryssland, något som Peking hittills förnekat med kraft. Under måndagen varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för "världskrig" om Kina bestämmer sig för att stödja Rysslands krig.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell har uttryckt ökade farhågor för kinesiskt stöd till Rysslands krig.

Vill stärka samarbetet

Efter Patrusjevs möte med Wang under tisdagen sade den tidigare FSB-chefen att ett stärkt samarbete mellan Moskva och Peking är extra viktigt nu – "i ljuset av den kampanj som väst för mot Ryssland och Kina".

– Jag vill understryka vårt stöd till Peking i fråga om Taiwan, Xinjiang, Tibet och Hongkong, tillade Patrusjev.

I ett uttalande från Kinas utrikesdepartement sägs Wang och Patrusjev ha kommit överens om att motarbeta "kalla kriget-mentaliteten" och att jobba för ett förbättrat "globalt styre". Enligt uttalandet utbytte de två även "åsikter" om Ukrainafrågan.

På tisdagen rapporterade tidningen The Wall Street Journal med hänvisning till källor att Kinas ledare Xi Jinping förbereder ett besök i Moskva de kommande månaderna.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Vladimir Putin i samtal med Wang Yi under mötet i Moskva. Bild: Anton Novoderezjkin/Sputnik/Kreml/AP/TT
Kinas Wang Yi och Rysslands Sergej Lavrov inför onsdagens samtal. Bild: Alexander Nemenov/AP/TT