EU:S FRAMTID

Få svenskar i EU-systemet – så ska trenden vändas

Svenska flaggan och EU-flaggan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bristen på svenskar i EU-institutionerna riskerar att åsidosätta Sveriges intressen. Nu gör både Sverige och EU insatser för att vända trenden, skriver Altinget.

I takt med en våg av pensionsavgångar riskerar vi se ett bortfall av svenska representanter i EU-systemet. Orsaken är ett fallande intresse från nya generationer att söka jobb hos de olika institutionerna. Men det är också ett resultat av kunskapsbrist om jobbmöjligheter och att Sverige redan konkurrerar med bra karriärmöjligheter. De som ändå söker sig till EU-systemet tvingas dessutom passera höga rekryteringströsklar som svenskar inte är vana vid.

Trenden riskerar att i förlängningen åsidosätta svenska intressen.

– När man som svensk jobbar på EU-institutionerna är man ju primärt europeisk tjänsteperson, men ur ett svenskt perspektiv så ger det möjligheter till, om inte direkt inflytande, så åtminstone insyn och förutsättningar för att sätta svensk prägel på EU totalt sett, säger Göran von Sydow, Chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, till sajten.

Sveriges regering har sedan 2018 lanserat en strategi i form av informationsinsatser och unionssamarbeten, för att locka fler svenskar till EU. Förra våren antog EU-kommissionen å sin sida en ny HR-strategi där ett specifikt uttalat mål var att uppnå en bättre geografisk balans bland sina anställda

– Vi hoppas att den kommer bidra till att fler svenskar söker och klarar uttagningsproven, säger Matilda Rotkirch, ansvarig för att främja svensk EU-rekrytering vid Sveriges EU-representation.

Altinget: Brist på svenskar i EU-systemet – så ska trenden vändas