USA:S EKONOMI

Joe Biden vill ha hjälp att göra jobbet

USA:s president Joe Biden håller det årliga presidenttalet kallat State of the union. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA (TT)

USA:s president Joe Biden ber om Republikanernas hjälp att "slutföra jobbet" med att återuppbygga USA:s ekonomi och ena landet. Han säger också att USA:s demokrati, trots de senaste årens politiska turbulens, står stark.

USA:s president Joe Biden höll natten mot onsdag sitt årliga tal till nationen, kallat State of the union.

Efter flera minuter av applåder och glada tillrop inledde den 80-årige presidenten sitt tal.

En av hans första talepunkter var att det var dags att "slutföra jobbet". Och för att kunna göra det vände han sig till Republikanerna och bad om deras hjälp att nå fram till resultat.

Fortsatt stark

Det jobb som ska göras och som Biden syftar på är att återuppbygga USA:s ekonomi och ena landet för att komma bort från pessimismen som rått i landet och att försöka navigera den politiska splittringen som råder i Washington.

Presidenten pratade också om hur demokratin mår i USA. Och enligt Joe Biden är det demokratiska systemet i USA, två år efter attacken mot Kapitolium, fortsatt starkt – "obesegrad och intakt".

När det gäller det ekonomiska tillståndet i nationen sade presidenten att den amerikanska ekonomin har den bästa utgångspunkten av alla världens ekonomier för att kunna växa.

Han gav en rad exempel på USA:s gynnsamma ekonomiska läge i en värld där ekonomin inte varit något glädjeämne de senaste åren.

– Inflationen faller, bränslepriserna sjunker, sade Joe Biden.

För barnbarnen

I sitt tal tog Joe Biden också upp klimatkrisen och den globala uppvärmningen som han kallar ett "existentiellt hot".

Biden sade att även om USA i den närmsta framtiden fortsatt kommer att vara beroende av fossila bränslen som olja och gas är han stolt över att USA tar sig an problemet.

– Vi är skyldiga oss själva och våra barn och barnbarn att möta detta.

I sitt tal berörde presidenten också exempelvis skatt för miljardärer, priset på insulin, landets vapenlagar, HBTQ-personers rättigheter och lovade att lägga sitt veto mot ett eventuellt nationellt abortförbud.

Joe Biden avslutade talet efter nästan en och en halv timme med att konstatera:

– Tillståndet i nationen är gott.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta

I början av varje år brukar USA:s president hålla ett direktsänt tal kallat "State of the union" i Kapitolium i Washington DC. Talet hålls inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten samt inbjudna gäster.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder … för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913, även om undantag har skett.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.