CORONARESTRIKTIONERNA

Rusning efter resor när Kina slopar karantän

Kineserna är ressugna efter närmare tre år av hårda covidrestriktioner. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina (TT-AFP)

"Det är över, nu kommer våren" jublas det på sociala medier i Kina efter beskedet att inresande slipper karantän efter nyår.

"Hoppas att inte priset på returresan höjs igen", heter det i en av de många inläggen på meddelandetjänsten Weibo om plötsliga resplaner.

Det har blivit rusning efter visum och resor utomlands sedan Peking på måndagen helt oväntat meddelade att man den 8 januari 2023 tar bort karantänskravet för inresande, som varat sedan covid-19-pandemin bröt ut för nästan tre år sedan.

Webbsökningarna för flygresor utomlands sköt i höjden efter beskedet, rapporterar statliga medier. Sökningarna på reseplattformen Tongcheng ökade med 850 procent och frågor gällande olika visum tiodubblades. Macau, Hongkong, Thailand och Sydkorea är de mest eftersökta destinationerna.

U-sväng

Att karantän slopas är ännu en del i den u-sväng som kommunistpartiet gjort i covidpolitiken, som tidigare inneburit nolltolerans med hela stadsdelar avstängda så fort smitta noterats någonstans. Hela näringslivet har varit starkt påverkat.

– Den starkaste känslan är lättnad, kommenterar Tom Simpson på China-Britain Business Council.

– Det gör slut på tre års betydande störningar.

Han tror att återupplivningen kommer att ske gradvis. Flygen kommer att öka allteftersom och företagen får mejsla fram en ny Kinapolitik under året.

– Hursomhelst är det mycket, mycket välkommet.

Ökad spridning

Sedan Kina plötsligt ändrade sin covidpolicy i början av december har smittspridningen skenat – vilket i sin tur påverkat produktionen i näringslivet negativt. Enligt vissa uppskattningar riskerar uppemot en miljon kinesiska medborgare avlida med covid-19 under de närmaste månaderna.

Officiellt har 90 procent av landets 1,4 miljarder invånare vaccinerats, men bara 60 procent har fått en andra dos och det är främst de yngre, yrkesarbetande generationerna som vaccinerats.