CORONARESTRIKTIONERNA

Kina tar bort karantänskrav för inresande

Anhöriga samlas kring en covidpatient på ett sjukhus i Bazhou, norra Kina. Bild: Dake Kang/AP/TT

Kina (TT-AFP)

Kina övergav abrupt sin stränga noll-covid-politik i början av december. Efter nyår försvinner karantänskravet för inresande.

President Xi Jinping har för första gången kommenterat omsvängningen i viruspolitiken.

"För närvarande står arbetet med förebyggande arbete och kontroll av covid-19 i Kina inför en ny situation och nya uppgifter", skriver Xi i ett myndighetsdirektiv enligt den statliga tv-kanalen CCTV.

"Vi bör lansera en mer riktad patriotisk hälsokampanj, stärka en lokalt baserad försvarslinje för epidemiprevention och kontroll och effektivt skydda människors liv, säkerhet och hälsa", fortsätter han.

Personer som reser in i Kina kommer från den 8 januari inte längre tvingas in i karantän. Det räcker med ett negativt PCR-test från de senaste två dygnen innan inresan.

I nära tre års tid har resenärer fått sitta minst två veckor i karantän.

Kommunistpartiets tvära u-sväng, med hävda reserestriktioner och stopp för nedstängningar, har enligt samstämmiga uppgifter fått smittspridningen att skena. Enligt vissa uppskattningar riskerar upp emot en miljon kinesiska medborgare avlida med covid-19 under de närmaste månaderna.

Officiellt har 90 procent av landets 1,4 miljarder invånare vaccinerats, men bara 60 procent har fått en andra dos och det är främst de yngre, yrkesarbetande generationerna som vaccinerats.