DANSKA STYRET

"Mycket krånglig" väg mot en bred dansk regering

Radikale venstres partiledare Sofie Carsten Nielsen (till vänster) och statsminister Mette Frederiksen (S) under partiledardebatten dagen efter folketingsvalet. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Danmark (TT)

Det röda blocket har säkrat en egen majoritet i folketinget, men Socialdemokratiet vill fortsatt bilda en blocköverskridande regering.

Vägen dit är "mycket krånglig", säger statsministern Mette Frederiksen (S).

Med tre av de fyra så kallade nordatlantiska mandaten säkrade det röda blocket natten mot onsdag en majoritet i det danska folketingsvalet. Med 87 mandat från Danmark, ett färöiskt och två grönländska får det röda blocket 90 av 179 stolar i parlamentet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) håller dock fast vid att försöka bilda en bred regering över blockgränsen.

– Det blir mycket, mycket krångligt det här. Om det går vägen det vet vi inte, men vi ska pröva allt vad vi kan, säger Frederiksen i en partiledardebatt hos den danska publicistklubben.

Förtroende krävs

Kort innan debatten hade Frederiksen lämnat in regeringens avskedsansökan till drottning Margrethe vid ett möte på Amalienborg. Nu väntar en så kallad drottningrunda – att jämföra med Sveriges talmansrunda – och Frederiksen väntas bli utsedd till förhandlingsledare.

– När vi har varit på debatten går alla partier till drottningen, säger Frederiksen.

S-ledaren uppmanade alla partier att inte ställa några ultimatum.

– Om detta ska vara möjligt krävs det förtroende, tid och kompromisser. Ingen kommer få alla sina önskningar uppfyllda, säger Mette Frederiksen.

Under valnatten såg det länge ut som att den tidigare statsministern – då för Venstre – Lars Løkke Rasmussen och hans nybildade Moderaterne skulle bli vågmästare med sina 16 mandat, men när valresultatet stod klart på Grönland nådde det röda blocket en egen majoritet.

Nej från tre röda partier

Röda partier som Alternativet, Socialistisk folkeparti och Enhedslisten säger under partiledardebatten att det blir svårt att stötta en regering som innehåller Moderaterne.

Radikale venstre – stödparti åt S under den föregående mandatperioden – är å andra sidan öppet för en bred mittenregering.

– Ett brett samarbete är ett medel, aldrig ett mål i sig själv. Kriserna just nu är så stora att de kräver att vi gör något som är hållbart länge. Det vill jag själv gärna bidra till, men självklart handlar det om vad det blir för politik som vi får igenom, säger Sofie Carsten Nielsen, Radikale venstres partiledare.

Løkke säger till TV2 efter debatten att han anser att Radikale venstre har en offensiv reformpolitik och att han därför gärna skulle samarbeta med Sofie Carsten Nielsen i en regering.

Andra vägar till samarbete?

Samtidigt kan det bli svårt för Radikale venstre, som backar från sexton till sju mandat, att själva ta plats i en S-ledd regering eller att byta block och stötta en borgerlig regering. Detta eftersom partiet har en helt annan syn på socialdemokraternas strama migrationspolitik, en politik som också är i linje med vad borgerliga partier står för.

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för Venstre som är största parti på den blå sidan, upprepar att han har svårt att se en blocköverskridande regering, men säger att det kanske finns andra vägar framåt.

– Man behöver inte sitta tillsammans i en regering för att samarbeta, säger Jakob Ellemann-Jensen.

Hur lång tid det tar innan Danmark har en ny regering på plats ville Mette Frederiksen inte spekulera kring.

– Vi får se. Jag tänker att vi nu snart också får åka hem, ta en tupplur och tvätta kläderna. Sedan påbörjar vi arbetet, säger Frederiksen.

Daniel Kihlström/TT

Fakta

(Valresultat 2019 inom parentes)

Röda blocket:

Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).

Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).

Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).

Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).

Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).

Blåa blocket:

Venstre – 13,3 procent/23 mandat (23,4/43).

Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).

Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).

Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).

Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).

Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)

Har ej valt blocksida:

Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)

Kom inte över tvåprocentspärren:

Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)

Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).

Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, och på Grönland tillföll båda mandaten det röda blocket.

Källa: Danmarks radio