KRIGET I UKRAINA

Putin inför krigslagar på ockuperad mark

Ukraina röner krigsframgångar i regionen Cherson. Här inspekterar en ukrainsk soldat en skyttegrav som ryska styrkor lämnat efter sig. Bild från förra veckan. Bild: Leo Correa/AP/TT

Ukraina (TT)

Ryssland inför krigslagar i de ukrainska områden som man säger sig ha annekterat.

Den ockuperade storstaden Cherson har börjat utrymmas när ukrainska styrkor rycker fram mot den.

I Kiev dånar nya explosioner.

Rysslands president Vladimir Putin samlade på onsdagseftermiddagen det mäktiga säkerhetsrådet till ett videomöte. Han informerade deltagarna om att krigslagar ska införas omgående på det som Ryssland säger är annekterad mark – i ockuperade områden i de ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

I samband med det tv-sända videomötet meddelades att dekret om detta redan är underskrivet och klart.

– Vi arbetar på att lösa väldigt svåra och storskaliga uppgifter för att säkerställa Rysslands säkerhet och en säker framtid, för att försvara vårt folk, sade presidenten till ansamlingen av landets högsta ledare.

Begränsningar

Lokala ledare i ryska regioner – vilket Putin också ser de ockuperade delarna av Ukraina som – får utökade befogenheter.

Krigslagar kan i Ryssland till exempel ge möjlighet att begränsa människors rörelser och möten i det offentliga, samt införa striktare censur och stärka polismakten.

Möjligheterna att färdas mellan Ryssland och Ukraina begränsas rejält, formellt. Det gäller också resor till och från den annekterade Krimhalvön.

Ett särskilt koordinationsråd kommer att ta form under premiärminister Michail Misjustins ledning, för att ryska myndigheter ska samordna bättre kring krigsinsatsen.

Medan president Putin talade ljöd explosioner återigen i centrala Kiev. Enligt borgmästare Vitalij Klytjko var det "flera" ryska raketer som sköts ned av ukrainskt luftvärn. Han uppmanar huvudstadens invånare att söka skydd.

På väg mot Cherson

Cherson i södra Ukraina, som före kriget hade 300 000 invånare, var den första större stad som ryska styrkor intog i den utökade invasionen den 24 februari i år. Ända sedan dess har Ukraina hett eftertraktat att ta tillbaka den, vilket i så fall vore en oerhörd nesa för den ryska krigsmakten.

Och nu låter det som att ryska ledare börjar förbereda allmänheten för ett nederlag i Cherson. Den nye befälhavaren Sergej Surovikin sade i sin första större tv-intervju häromdagen att "fienden inte ger upp sina försök att attackera ryska styrkor", och att evakueringar är på gång.

Det bekräftas nu av ockupationsstyrets högste ledare i området, Vladimir Saldo.

– Ungefär 50 000–60 000 människor väntas omlokaliseras till vänstra (södra) sidan av Dnepr-floden, säger Saldo på onsdagen enligt regimtrogna ryska medier.

Utrymningen uppges ta uppemot en vecka. Länet stängs för inresor i en vecka.

Även det ryska ockupationsstyrets ledning kommer att förflyttas. Den norra sidan av floden i staden behövs för att "bygga massiva försvarsfortifikationer" mot den ukrainska framryckningen, säger Vladimir Saldo.

Dammanklagelser

De ryska beskeden om evakueringar är bara skrämselpropaganda, enligt Ukrainas presidents stabschef Andrij Jermak. Han skriver på Telegram att det endast är Ryssland som beskjuter ukrainska städer.

Ryssland anklagar de ukrainska styrkorna för att planera en aktion mot en kraftdamm längre upp längs Dnepr, en attack som man hävdar skulle kunna orsaka gigantiska översvämningar.

Vattenkraftverket Kachovskaja beskrivs som viktigt bland annat för elförsörjningen till Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja. Samtliga sex reaktorer är avstängda där, men är beroende av el utifrån för att hållas under kontroll.

Rysk propaganda har tidigare anklagat ukrainarna för att använda Himars-raketer, levererade av USA, i framstötar runt Kachovskaja. Men några mer oberoende tecken på att den ukrainska sidan vill förstöra dammen finns inte.