KRIGET I UKRAINA

Elnätet i fokus i nya ryska anfall

Rök över Kiev efter tisdagsmorgonens ryska anfall. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT)

I fortsatta attacker mot ukrainska städer verkar Ryssland nu rikta in sig på elnät och annan infrastruktur. Ett värmekraftverk rapporteras ha träffats när projektiler slog ned i Kiev i morse.

Enligt huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko ljöd nya explosioner kring "kritisk infrastruktur", i ett område i stadens nordöstra utkant som är mindre tätbefolkat. The Guardian och andra internationella medier drar slutsatsen att det handlar om ett viktigt värmekraftverk på platsen.

Även från Charkiv, Mykolajiv och Dnipro kommer liknande uppgifter. I de flesta fall träffades inte i första hand bostadsområden, men i Mykolajiv uppges ett civilt dödsoffer ha hittats i en raserad byggnad.

"De (Ryssland) fortsätter att göra det de är bäst på: terrorisera och döda civila", skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Indirekt drabbas civilbefolkningen hårt av anfallen, när el- och vattenförsörjning slås ut på många håll.

Samtidigt kommer nya oroande uppgifter från Europas största atomkraftverk, Zaporizjzja. Ryska styrkor sägs ha "kidnappat" två chefer vid anläggningen. Enligt den statliga ukrainska operatören Energoatom har de två männen förts till "okänd ort".

Området kontrolleras av Rysslands invasionsstyrkor, men kärnkraftverket har ukrainsk personal. Alla sex reaktorer är för närvarande avstängda.