KRIGET I UKRAINA

Massiva attacker mot stora delar av Ukraina

Räddningsarbetare intill utbrända bilar i centrala Kiev. Bild: Adam Schreck/AP/TT

Ukraina (TT)

Döda och skadade rapporteras efter morgonens förödande attacker mot Ukraina. Explosioner har skakat en lång rad ukrainska städer. Invånarna söker skydd från vad som beskrivs som både robot- och drönarattacker.

Kroppar som dolts av filtar ligger utspridda bland fallna höstlöv. Bredvid kraterlika hål i marken står skeletten av utbrända bilar. En kvinna med blodig tröja lutar sitt bandagerade huvud mot en vägg.

Bilderna som kablas ut efter morgonens attacker mot stora delar av Ukraina visar på omfattande förödelse. Uppgifterna varierar, men enligt Kievs räddningstjänst har attackerna mot huvudstaden krävt minst fem liv. Även från industristaden Dnipro rapporteras dödsfall.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska attackerna främst riktades mot landets energiinfrastruktur.

"De har två mål. Energianläggningar över hela landet", säger Zelenskyj i en video och tillägger att "den andra måltavlan är folket".

Lekplats träffades

Strömavbrott rapporteras på flera håll efter attackerna, däribland i Dnipro, Charkiv och Lviv. Städer i samtliga ukrainska regioner utom Krim ska ha träffats av ryska projektiler.

I sin första kommentar om attackerna på måndagsmorgonen uppmanade Zelenskyj befolkningen att söka skydd.

"De försöker att krossa oss och radera oss från jordens yta. Krossa vårt folk som sover i sina hus i Zaporizjzja. Döda människor som går till jobbet i Dnipro och Kiev", skriver presidenten via meddelandeappen Telegram.

Explosionerna i Kiev föregicks enligt reportrar på plats av ljudet av inkommande robotar. På bilder och videoklipp syns utbrända bilar och svart rök stiga mot himlen. På ett klipp från den centrala parken Sjevtjenko, som i vanliga fall är full med folk och gatumusikanter, syns en krater med bråte genom tjock rök. Även en lekplats har till hälften utplånats.

Passerade Moldaviens luftrum

Flyglarm ska ha hörts över huvudstaden i över en timme innan den första explosionen, som skedde strax efter åtta på måndagsmorgonen lokal tid. Kievs borgmästare Vitalij Klytjko bekräftade tidigt att det skett explosioner i det centrala Sjevtjenko-distriktet, som inrymmer både historiska kvarter och flera regeringsbyggnader. En parlamentsledamot har publicerat en bild på Twitter som visar att minst en explosion inträffat intill Kievs universitet.

Explosionerna i Kiev utgör de första attackerna mot huvudstaden sedan den 26 juni.

Robotarna ska ha avfyrats från olika platser. Enligt Ukrainas grannland Moldavien passerade tre ryska kryssningsrobotar genom moldaviskt luftrum på måndagsmorgonen efter att ha avfyrats från ryska fartyg i Svarta havet. Utrikesminister Nico Popescu har kallat upp Rysslands ambassadör i landet för att "förklara sig", rapporterar AFP.

Tros vara hämndattacker

Bedömare tror att attackerna mot ukrainska städer utgör Rysslands svar på den stora explosion som i lördags orsakade omfattande skador på Kertjbron, den enda landförbindelsen mellan det annekterade Krim och Ryssland. På söndagen anklagade Rysslands president Vladimir Putin Ukrainas säkerhetstjänst för att ligga bakom explosionen.

Expresidenten Dmitrij Medvedev, nu vice ordförande i Rysslands mäktiga säkerhetsråd, uppgav i en intervju, som publicerades strax innan rapporterna om robotattacker mot Ukraina, att "det enda ryska svaret på detta brott kan vara ett direkt utraderande av terrorister".

I sitt dagliga tal på söndagskvällen uppmanade Volodymyr Zelenskyj omvärlden att klassa Ryssland som en terrorstat med anledning av helgens attack mot staden Zaporizjzja, där minst tolv personer dödades. Han krävde också att Ryssland måste fördömas och isoleras på alla nivåer.

Senare på måndagen sker en omröstning i FN:s generalförsamling med anledning av Moskvas försök att annektera delar av Ukrainas territorium.

Mia Holmberg Karlsson/TT

En kvinna som skadats i morgonens attacker mot Kiev. Bild: Efrem Lukatsky