Mordet på Abe chockar världsledare

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild. Bild: Koji Sasahara/AP/TT

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds. Nyheten tas emot med bestörtning världen över. Sveriges statsminister uttrycker också sitt deltagande.

Tankar, böner och oro strömmar in från stora delar av världen, i sociala medier och till reportrar, från ryska, franska, brittiska ledare och ambassader. Frankrikes Emmanuel Macron är "djupt chockad" och Rysslands och Irans försvarsdepartement kallar dådet för ett fruktansvärt terroristattentat.

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar TT skriftligen att det är med sorg hon nåtts av beskedet om mordet på Shinzo Abe.

"Jag vill å den svenska regeringens vägnar uttrycka våra djupaste kondoleanser till hans familj, den japanska regeringen och det japanska folket".

Stoltenberg: Vän och kollega

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att han beklagar det "avskyvärda mordet på Shinzo Abe, en demokratins försvarare, vän och kollega sedan många år. Mina djupaste kondoleanser till hans familj, premiärminister Kishida och Japans befolkning".

Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen, skriver att "en fin människa" som länge kämpat för den multilaterala världsordningen har dött.

"Det brutala och fega mordet chockar hela världen", skriver hon på Twitter.

Från alla hörn

Shinzo Abe beskrivs som en stor ledare av både USA:s och Australiens ambassadörer och beskedet om hans död bemöts med chock från utrikesdepartement i Kina, Indien, EU och stora delar av världen.

Kazuo Shii, ledare för Japans kommunistparti, skriver på Twitter att attacken är "ett barbariskt försök att döda yttrandefriheten".

Vid klockan 10.45 svensk tid bekräftade japansk tv att Shinzo Abe avlidit på sjukhus. Han blev 67 år gammal.