KRIGET I UKRAINA

Slut för storleveranser av rysk olja i EU

EU:s rådsordförande Charles Michel vid toppmötet i Bryssel. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Nya kompromisser och undantagslöften gjorde susen till sist. EU-länderna stoppar importen av rysk olja – om än med både undantag och eftersläpning.

På presskonferensen efter måndagskvällens EU-toppmöte i Bryssel är rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen nöjda.

Äntligen finns enighet om det senaste sanktionspaketet mot Ryssland som EU-kommissionen lade fram för mer än tre veckor sedan.

– Vi vill stoppa den ryska krigsmaskinen och finansieringen av deras militära kapacitet. I kväll har toppmötet kunnat enas om ett sjätte sanktionspaket som kommer att stoppa den ryska oljan, förklarar Michel.

– Det är en anmärkningsvärd prestation. Mer än någonsin är det viktigt att visa att vi är starka, kan stå stadigt och är tuffa, tycker rådsordföranden.

Sberbank

Paketet innehåller även nya inreseförbud och frysta tillgångar för fler ryska företrädare, åtgärder mot ryska tv-kanaler och ett bortkopplande av storbanken Sberbank från transaktionssystemet Swift.

Huvuddelen handlar ändå om oljan, som också har varit det som EU-länderna varit oeniga om, ända in i det sista.

Framför allt Ungern har länge sagt nej, med hänvisning till landets stora beroende av rysk olja för sin energiförsörjning. Ungern har också velat ha garantier om att få köpa olja på annat sätt om något skulle hända med den ledning genom Ukraina som man får sin ryska olja från.

En lösning kunde nås först sedan ett tillfälligt undantag accepterats för den olja som kommer via pipeline, kombinerat med ett löfte om att "nödåtgärder kommer att införas för att garantera energileveranser".

Oklara detaljer

Exakt hur oljestoppet ska fungera har ännu inte offentliggjorts. Detaljer om exempelvis från när embargot gäller och hur länge det tillfälliga undantaget ska vara kommer först när EU-ländernas ambassadörer samlas för att formellt arbeta fram slutresultatet på onsdag.

Tidigare har det talats om att oljan ska fasas ut om ett halvår. Nu säger kommissionsbasen von der Leyen att 90 procent av den ryska oljan ska ha stoppats vid "slutet av året".

– Det är viktigt att vi nu sätter detaljerna på pränt så fort som möjligt så att det här kan träda i kraft, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff under natten mot tisdagen.

– Det här är väldigt kraftfullt. Det är långt mer än majoriteten av den ryska oljan som kommer att stoppas. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av att vi har kommit så här långt, säger Andersson, som inte tycker att slutresultatet är urvattnat.

– Det här kan vara det största sanktionspaketet som vi kommit överens om.

Tal från Zelenskyj

Beslutet i Bryssel kom efter närmare åtta timmars diskussioner – och en vädjan via videolänk från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Alla gräl i Europa måste upphöra, interna tvister uppmuntrar bara Ryssland att sätta mer och mer press på er. Det är dags för er att agera som en helhet, inte som separata fragment, sade Zelenskyj i ett inlägg till EU-ledarna vid toppmötets inledning.

Undantaget för olja som levereras via rör och inte på båt, innebär att knappt en tredjedel av oljeleveranserna till EU kommer att undantas från sanktionerna. Dessutom kommer det att ta tid innan de faktiskt är på plats.

– Det blir ändå väldigt mycket bättre än om man inte gör någonting, säger Magdalena Andersson.

Mångmiljardstöd

EU-länderna är samtidigt också överens om nya mångmiljardstöd till Ukraina för att hålla landet flytande rent ekonomiskt.

"EU-toppmötet är redo att stödja Ukraina med nio miljarder euro. Starkt och konkret stöd till Ukrainas återuppbyggnad", skriver rådsordförande Michel på Twitter.

Detaljerna om hur stödet ska ges väntas komma i ett förslag från EU-kommissionen på onsdag.

Under tisdagen fortsätter EU-toppmötet med samtal främst om livsmedelssituationen i världen och gemensamma försvarssatsningar i EU.

Wiktor Nummelin/TT

Maria Davidsson/TT

Statsminister Magdalena Andersson (S) anländer till EU-toppmötet i Bryssel. Bild: Maria Davidsson/TT

Fakta

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på måndagen och tisdagen till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.

Mötet har fyra huvudpunkter: situationen i Ukraina, försvarsfrågor, energisituationen och livsmedelssäkerheten.

Toppmötet leds i vanlig ordning av EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Två särskilda gäster deltar även digitalt vid delar av mötet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade om krigsläget under måndagen, medan Senegals president Macky Sall ska tala om livsmedelsläget under tisdagen, i sin roll som ordförande i Afrikanska unionen.

Fakta

Här är grunderna i EU-kommissionens förslag till ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.

* Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Exempelvis berörs militärer som anses delaktiga i krigsbrott i Butja och andra ukrainska städer.

* Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs: MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank).

* Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet.

* Konsultbolag och "spinndoktorer" i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

* Importstopp införs för rysk olja – i första hand råolja, men i ett senare läge även bensin och raffinerade produkter. Under förhandlingarnas gång har det talats om att tills vidare undanta import via oljeledningar.