KRIGET I UKRAINA

Natokälla: Skifte i kriget – Ukraina i överläge

Ryska soldater patrullerar i Mariupol. Fotot togs under en pressresa som ordnades av ryska försvarsdepartementet på onsdagen. Bild: AP/TT

Ukraina (TT)

Från flera håll bedöms nu Ukraina ha fått övertag på slagfältet. Inom Nato förs diskussioner om det är möjligt för Kiev att återta Krimhalvön och Donbassområdet från Ryssland, säger en militärtjänsteman inom försvarsalliansen, enligt CNN.

– Jag tror att de kan (ta tillbaka Krim och Donbass). Inte nu, inte snart, men om de kan fortsätta kampen så tror jag det, säger militärtjänstemannen.

Han säger sig däremot vara osäker på om det skulle vara ett smart drag med tanke på att det skulle kunna möta motreaktioner hos lokalbefolkningen i en del områden.

Nato väntar dock inga betydande framsteg för någon av sidorna på slagfältet i Ukraina under de kommande veckorna, enligt militärtjänstemannen.

– Jag tror att vi kommer att stå stilla ett tag.

Intensifierad beskjutning

Ukrainas styrkor har gjort framsteg i Charkivområdet där man avancerat norrut. Under gårdagen uppgav Ukraina att man tagit ytterligare mark.

Ryssland har intensifierat sin beskjutning i gränsområdet runt ukrainska Sumy, nordväst om Charkiv och mot Tjernihiv, norr om huvudstaden, de senaste veckorna, skriver AFP, med hänvisning till tankesmedjan ISW. Attackerna kommer trots att den ryska offensiven i norr har skalats ner för att fokusera på Donbassregionen i öst.

I Ryssland har flera högt uppsatta befäl sparkats från sina poster de senaste veckorna på grund av misslyckanden i början av kriget, skriver brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelseuppdatering.

Bland annat har en generallöjtnant petats efter misslyckandet med att inta Charkiv, enligt departementet. Även en viceamiral, som ledde Rysslands Svartahavsflotta, har sannolikt sparkats efter att kryssaren Moskva sjönk i april, efter vad Ukraina säger var en attack från deras håll, vilket inte bekräftats av Ryssland.

Zelenskyj: Rysk vapenpropaganda

Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov uppgav på onsdagen att Ryssland serietillverkar laservapensystemet Peresvet, som påstås kunna förblinda satelliter på uppemot 1 500 kilometers höjd, enligt Interfax.

Han hävdade också att ryska forskare tagit fram och påbörjat tillverkningen av ett laservapen som påstås kunna bränna sönder drönare på sekunder på flera kilometers avstånd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj liknar Rysslands uttalanden om laservapen med Nazitysklands propagandalöften om "wunderwaffe" – supervapen – under andra världskriget.

– Ju tydligare det blev att de inte hade någon chans i kriget, ju mer propaganda var det om vapnen som var underverk, som skulle vara så kraftiga att de kunde vända kriget. Och här ser vi i det fullskaliga krigets tredje månad Ryssland försöka hitta sitt "wunderwaffe", det påstås vara laser, säger han.

Enligt Zelenskyj kommer de ryska planerna sedan landet beskjutit Ukraina med 2 000 robotar sedan invasionen inleddes, vilket är lejonparten av landets robotlager.

– De flesta har använts av ryska armén till att förstöra helt civil infrastruktur, utan strategisk militär betydelse, säger han.

Anna Hansson/TT

Gustav Sjöholm/TT