KRIGET I UKRAINA

EU:s rådsordförande fick söka skydd under attack mot Odessa

Ett hotell i Odessa förstördes under en ryska attack på söndagen. Bild: Max Pshybyshevsky/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

EU:s rådsordförande Charles Michel fick söka skydd under ett ryskt anfall mot Odessa. En oskadd Michel sade senare att EU står vid Ukrainas sida "så länge det behövs".

Samtidigt varnar Storbritannien för att den ryska beskjutningen kan komma att bli mer urskillningslös.

Rysslands tillgång till precisionsstyrd ammunition har sannolikt minskat kraftigt till följd av att invasionskriget drar ut allt längre på tiden, skriver brittiska försvarsdepartementet i en underrättelseanalys på Twitter.

Detta innebär enligt britterna att ryssarna nu förlitar sig på äldre krigsmateriel. Den är lättare för ukrainarna att värja sig mot men har sämre träffsäkerhet, vilket ökar risken för att civila drabbas.

"Ryssland kommer sannolikt att få problem med att ersätta det precisionsmateriel man redan har använt", skriver departementet.

Händelseutvecklingen i Ukraina skymdes annars delvis av det ryska firandet av segerdagen, som hålls till minne av att Sovjetunionen besegrade Nazityskland under andra världskriget.

"Kreml vill släcka er glöd"

Medan Vladimir Putin firade segerdagen med tal och parad i Moskva, uppmärksammade Europeiska rådets ordförande Charles Michel att den 9 maj även är Europadagen.

Under ett blixtbesök i Odessa citerade han den ryske författaren Alexander Pusjkin, som sagt att Odessa är en stad där man "kan känna Europa".

– Kreml vill släcka er glöd för frihet och demokrati. Jag är helt övertygad om att de aldrig kommer att lyckas, säger Michel i ett videotal inspelat i den sydukrainska staden och bedyrar att EU står vid Ukrainas sida "så länge det behövs".

Under Michels besök utsattes Odessa för en ny attack från ryska styrkor. Michel och Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal tvingades avbryta ett möte och söka skydd. Ingen av dem skadades vid robotanfallet.

President Volodymyr Zelenskyj deltog via vierolänk och tackade EU-ledaren för stödet.

– Jag är mycket glad över att EU på allra högsta nivå stöder Ukraina vid en tid när nazimanifestationer tyvärr existerar och åter dyker upp, sade han.

Macron: Förnedra inte Ryssland

EU:s stöd innebär dock inte att Ukraina ska räkna med ett expresspår till medlemskap.

— Vi vet alla mycket väl att processen att låta dem (Ukraina) gå med i unionen kommer att ta många år, förmodligen faktiskt flera årtionden, sade Macron i ett tal i Strasbourg.

Han varnade senare även för att förnedra Ryssland, det skulle inte främja kommande fredssamtal.

— Villkoren för diskussionen och förhandlingen kommer att bestämmas av Ukraina och Ryssland, men det kommer inte att ske genom uteslutning eller förnedring av den andra parten, sade Macron.

Under mötet diskuterades främst nödvändigheten för Ukraina att exportera spannmål och att se till att varorna kan lämna landets hamnar – en väg ut som Ryssland i dag blockerar.

Charles Michel var inte ensam västerländsk gäst i Ukraina. I Uzjhorod i västra Ukraina besökte USA:s första dam Jill Biden på söndagen Ukrainas första dam Olena Zelenska. Hon fortsatte sedan vidare till Slovakien där hon på måndagen mötte Slovakiens president Zuzana Caputova.

De två diskuterade fortsatt stöd till Ukraina och Biden tackade Slovakien för landets mottagande av de människor som flyr Ukraina, rapporterar CNN.

– Jag ville komma till Ukraina på (ukrainska och amerikanska) mors dag. Jag tycker att det är viktigt att visa det ukrainska folket att det här kriget måste få ett slut, sade Biden.

Medaljer till minröjare

I en ceremoni på söndagen, då även Kanadas premiärminister Justin Trudeau på besök i Kiev deltog, hyllades landets minröjare. Bland dem en fyrfota hjälte – Jack russell-terriern Patron.

Patron har blivit en nationell symbol sedan den ryska invasionen tack vare arbetet som minröjare i staden Tjernihiv i norra Ukraina. Han uppges ha hittat omkring 150 farliga föremål, rapporterar CNN.

Zelenskyj gav Patron och hans ägare, Mychajlo Iliev, liksom flera andra minröjare medaljer för deras arbete. Minröjarna i Tjernihiv har använt kanadensisk utrustning i sitt arbete och enligt Zelenskyj har länderna i helgen tecknat handelsavtal.

Ukrainas första dam Olena Zelenska träffar USA:s första dam Jill Biden i Uzjhorod. Bild: Susan Walsh/AP/TT
Hunden Patron fick medalj av president Zelenskyj. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT