KRIGET I UKRAINA

UNHCR: Över fem miljoner har flytt Ukraina

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ukraina (TT)

Hoppet om att evakuera civila från Mariupol i eftermiddag har vaknat till liv efter en överenskommelse mellan Ukraina och Ryssland. Drygt 100 000 människor beräknas vara kvar i staden under extremt svåra förhållanden. Totalt sett har över fem miljoner människor flytt Ukraina sedan kriget började.

"Med tanke på den katastrofala humanitära situationen i Mariupol, kommer vi att koncentrera våra krafter i denna riktning i dag", skriver Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk på Telegram, enligt AFP.

I belägrade Mariupol fortsätter ukrainska soldater i det enorma Azovstålverket att försvara området, som är den enda platsen i Mariupol under ukrainsk kontroll. Civila uppmanas att samlas klockan 13, svensk tid, för att evakueras med bussar till staden Zaporizjzja, som kontrolleras av Ukraina. Veresjtjuk höjer dock ett varningens finger för att säkerhetsläget är svårt och att planerna kan komma att förändras.

Ryska försvarsdepartementet uppmanar samtidigt, liksom i går, de ukrainska soldaterna i Mariupol att lägga ned sina vapen. Tidigare sådana utspel har ignorerats från ukrainskt håll.

Miljontals har flytt till Polen

Över fem miljoner människor har flytt från Ukraina sedan kriget inleddes den 24 februari, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Därtill är över sju miljoner på flykt inom landet.

Mer än hälften – 2,8 miljoner ukrainare – har flytt till Polen i första hand. Det är oklart hur många som har tagit sig vidare därifrån.

Före krigets utbrott hade Ukraina en befolkning på 44 miljoner.

Ny fas

Både den ukrainska och ryska sidan beskriver att kriget i Ukraina nu har gått in i en ny fas, där fokus ligger på den östra delen av landet, det så kallade Donbass.

"Rysslands militära närvaro vid Ukrainas östra gräns fortsätter att byggas upp, medan striderna i Donbass intensifieras när ryska styrkor försöker bryta genom ukrainska försvaret", skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste uppdatering på Twitter.

Risken för attacker i norr bedöms fortsatt som låg, sedan Ryssland flyttat sina styrkor österut.

"Men, det finns fortfarande en risk för precisionsanfall mot prioriterade mål i hela Ukraina", skriver departementet.

Ryssland säger sig ha attackerat över 70 ukrainska mål under natten, rapporterar ryska medier. Uppgifterna har inte bekräftats från andra håll.

Enligt president Volodymyr Zelenskyj märks en betydande ökning i intensiteten av rysk eld mot Charkivområdet och Dnipropetrovskregionen.

– De skickar nästan allt och alla som kan bekämpa oss, säger han i sitt nattliga tal.

Enligt den USA-baserade oberoende tankesmedjan ISW har dock Ryssland ännu inte till fullo inlett en storskalig offensiv i området. I stället rör det sig om förberedande beskjutning med artilleri och flyganfall i en bumerangformad frontlinje från Izium, väster om ockuperade staden Kreminna, till Mykolajiv.

Mer vapen

I tisdags fick Ukraina löften om nya vapen från fler länder för att kunna försvara sig. USA planerar, enligt uppgifter, ytterligare ett jättepaket värt 800 miljoner dollar, vilket är samma nivå som det senaste paketet. Även den här gången står artilleri i fokus. USA ska bland annat skicka 40 000 granater och 18 haubitsar. De granaterna beräknas de ukrainska styrkorna använda upp på ungefär en vecka, enligt NBC.

Norge meddelade under onsdagen att man skickar 100 luftvärnsrobotar av typen Mistral och Storbritannien förbereder sig för ytterligare vapenförsändelser. Enligt The Guardian planerar premiärminister Boris Johnson att förse de ukrainska styrkorna med sjömålsrobotar, liksom pansarfordonen Stormer och pansarfordon som ska utrustas med attackroboten Brimstone.

Gustav Sjöholm/TT

Anna Hansson/TT

Områden under rysk kontroll 19 april. Bild: Johan Hallnäs/TT