KRIGET I UKRAINA

Källor: EU-sanktioner mot Putin

EU:s utrikeschef Josep Borrell (mitten) omgiven av utrikesministrarna i Polen och Tyskland – Zbigniew Rau och Annalena Baerbock – vid ett utrikesministermöte i Bryssel i måndags. Nu möts utrikesministrarna igen på samma plats. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Sanktioner riktade direkt mot Vladimir Putin finns med i EU:s andra sanktionspaket mot Ryssland, rapporterar tidningen Financial Times.

Uppgifterna kommer inför presentationen av EU:s andra sanktionspaket mot Ryssland för Putins attack mot Ukraina.

EU planerar att frysa Vladimir Putins tillgångar, rapporterar Financial Times med hänvisning till tre källor. Men det kommer inte införas något inreseförbud mot den ryske ledaren, då EU vill signalera åtminstone en symbolisk öppning för att ta upp de diplomatiska kontakterna igen.

Samma sanktioner planeras enligt källorna för Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Financial Times.

"Massiva konsekvenser"

Uppgifterna kommer efter en våg av kritik mot det senaste sanktionspaketet från EU för att det inte går tillräckligt långt.

Vid EU-ledarnas toppmöte i går kväll och i natt markerades tydligt att alla är eniga om allvaret och stödet till det angripna landet.

Rådsordförande Charles Michel räknar nu med att det sanktionspaket mot Ryssland som i princip godkändes av EU-ledarna i går ska komma att svida rejält, när det väl blivit spikat.

"En andra sanktionsvåg med massiva och allvarliga konsekvenser godkändes politiskt i går kväll. Ytterligare paket är under skyndsamt framtagande", skriver Michel på Twitter.

Olja och gas?

Kritiken har ändå varit stark. EU-ledarna har exempelvis än så länge valt att inte koppla loss Ryssland från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift – sannolikt av oro för vad det kan få för konsekvenser för ryska gasleveranser till EU-länder. Rysk handel med gas och olja är överlag fortsatt ostraffad och förbud mot export av flygplansdelar väntas bara få effekt på lång sikt.

EU-kommissionen tillbakavisar ändå kritiken, med emfas.

– Det finns alltid kritik om att EU gör för lite och för sent, men notera att det här är ett aldrig tidigare skådat sanktionspaket. Det är det hårdaste paket vi någonsin enats om och vi gjorde det snabbt och med enhällighet, säger talesmannen Peter Stano på kommissionens dagliga presskonferens i Bryssel.

Många möten

Detaljerna i det senaste paketet har ännu inte offentliggjorts. Formellt ska det godkännas när medlemsländernas utrikesministrar samlas i Bryssel i eftermiddag.

Parallellt håller dessutom ländernas finansministrar ett sedan länge inplanerat informellt möte i Paris, där Ukrainakrisen givetvis blivit ett huvudämne.

Under eftermiddagen samlas även Nato-ländernas stats- och regeringschefer för ett digitalt toppmöte, som även statsminister Magdalena Andersson kommer att delta i.

Wiktor Nummelin/TT