Extra EU-möte om sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikeschef Josep Borrell har kallat till ett extra ministermöte om läget kring Ukraina. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

EU:s utrikesministrar håller extrainsatt möte i Paris för att besluta om nya sanktioner mot Ryssland.

– Vi måste agera snabbt, säger utrikeschefen.

EU-ländernas ambassadörer i Bryssel träffas under förmiddagen för att "avsluta processen" kring sanktionerna mot Ryssland.

Därtill kommer även EU:s utrikesministrar att sätta sig vid ett extrainkallat ministermöte i Paris. De flesta av ministrarna är redan på plats för ett sedan tidigare inplanerat möte med sina kollegor från länder vid Indiska oceanen och Stilla havet.

Nu får de också formellt avgöra EU:s svar på det ryska erkännandet av utbrytarområdena i östra Ukraina och den efterföljande militära inmarschen.

– Naturligtvis kommer svaret att vara i form av sanktioner, säger EU:s utrikeschef Josef Borrell på väg in till det ordinarie Paris-mötet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel fördömde i ett gemensamt uttalande i måndags den ryske presidenten Vladimir Putins beslut att erkänna utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga, och har utlovat sanktioner "mot de inblandade parterna i den här olagliga handlingen".

Wiktor Nummelin/TT