TYSKLANDS EKONOMI

Skiftbyte i Tyskland – nu tar Scholz över

Angela Merkel lämnar kanslersposten efter sexton år, då Olaf Scholz på onsdagen väljs av förbundsdagen. Bild: John Macdougall/AP/TT

Tyskland (TT)

Efter sexton år lämnar Angela Merkel över stafettpinnen.

I dag, onsdag, väntas socialdemokraten Olaf Scholz väljas till tysk förbundskansler – och en ny era tar vid.

Sveriges statsminister hette Göran Persson och Tysklands allierade styrdes av politiker som Jacques Chirac, Tony Blair och George W. Bush när Angela Merkel svors in som förbundskansler.

Nu är det till slut dags för skiftbyte. När förbundsdagen sammankallas för ett så kallat "Kanzlerwahl" på onsdagsmorgonen väntas socialdemokraten Olaf Scholz väljas till ny regeringschef.

Hemligt val

Till skillnad från i Sverige måste en tysk regeringschef ha aktivt stöd av en majoritet av parlamentets ledamöter. Rent praktiskt går omröstningen till så att förbundspresidenten föreslår en kandidat, som ledamöterna sedan röstar om i ett hemligt val som inte föregås av några röstförklaringar.

Scholz, som har en bakgrund som finansminister i Merkels kabinett och innan dess var borgmästare i Hamburg, kommer att leda en regering bestående av en på riksplanet oprövad konstellation av socialdemokrater, liberaler och gröna. Partierna har sedan valet i september ägnat sig åt tuffa men förhållandevis tidseffektiva koalitionsförhandlingar – efter valet 2017 drog regeringsbildningen ut betydligt mer på tiden.

Vill modernisera industrin

– Jag vill att 20-talet ska vara en tid av nystarter, säger Scholz till veckotidningen Die Zeit, och flaggar för ett jättelikt moderniseringsprojekt för industrin, i syfte att bromsa klimatförändringarna.

Den nya regeringen tillträder samtidigt som Tyskland befinner sig mitt i en fjärde våg av coronasmitta, den mest kraftfulla hittills i landet under pandemin. Scholz och hans team har redan på förhand fått ge klartecken åt skärpta restriktioner, bland annat efter påtryckningar från Merkel.

På bordet finns även ett förslag om vaccinplikt, som förbundsdagen kan rösta om redan före årsskiftet.

"Inga röda linjer"

– För min regering finns inga röda linjer när det gäller vad som behöver göras. Vi utesluter ingenting, säger Scholz till Die Zeit.

Omvärlden tar till största del maktskiftet med ro. Någon revolutionerande kursomläggning är inte att vänta i Europas största ekonomi, men klimatarbetet kommer att intensifieras, och minimilönerna höjas, samtidigt som skattehöjningar ska undvikas.

Många lär också hålla ett öga på den tillträdande utrikesministern Annalena Baerbock, som vill att mänskliga rättigheter ska ta större plats i utrikespolitiken, med en udd mot länder som Ryssland och Kina.

Merkel har haft tämligen nära relationer med både den ryske presidenten Vladimir Putin och Kinas högste ledare Xi Jinping, vilket har fått vissa att anklaga henne för att värna exportekonomin på bekostnad av andra värden och intressen.

Svär ed vid lunch

Förbundsdagens session börjar klockan 9.

Vid lunchtid svär Scholz ämbetseden, varpå han och ministrarna beger sig till slottet Bellevue för en officiell utnämning av förbundspresident Frank-Walter Steinmeier.

Pontus Ahlkvist/TT

Fakta

Tre partier – socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – bildar tillsammans den tillträdande tyska regeringen, under ledning av Olaf Scholz. Partiernas färger rött, gult och grönt har gett samarbetet namnet "Ampelkoalition", trafikljuskoalitionen.

SPD får utöver kanslersposten (Olaf Scholz) tillsätta bland annat inrikes- (Nancy Faeser) och försvarsministerposten (Christine Lambrecht) samt ta över hälso- och sjukvårdsportföljen (Karl Lauterbach) och arbetsmarknadspolitiken (Hubertus Heil).

FDP-ledaren Christian Lindner blir finansminister, och partiet får även bland annat tillsätta justitie- (Marco Buschmann) och trafik- och digitaliseringsministerposten (Volker Wissing).

De gröna får bland annat närings- och klimat- (Robert Habeck) och utrikesministerposten (Annalena Baerbock) samt ansvar för jordbruksfrågor (Cem Özemir) och kvinno- och familjepolitiken (Anne Spiegel).

Den sjutton namn långa ministerlistan är, Scholz borträknad, helt jämställd, med åtta män och åtta kvinnor.

Fakta

Olaf Scholz är finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering och kanslerkandidat för SPD i förbundsdagsvalet.

Född 1958 i Osnabrück.

Advokat sedan 1985.

1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen bland annat inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).

Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.

Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för SPD.

Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position Scholz hade till 2018.

Sedan mars 2018 Tysklands finansminister.

Ska väljas till Tysklands förbundskansler den 8 december 2021.

Källa: Tyska finansdepartementet, TT