CORONAVACCINERINGEN

Nya EU-maningar om covid-19

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides manar EU-länderna att vaccinera mer. Arkivfoto. Bild: Julien Warnand/AP/TT

Coronaviruset (TT:s korrespondent)

Begränsa omikron, vaccinera mera och satsa hårdare på medicin. Här är EU:s senaste plan mot coronapandemin.

Med en kombination av gamla och nya påpekanden hoppas EU-kommissionen få alla EU-länder att skärpa sig ännu ett snäpp i striden mot covid-19.

Orsaken är givetvis upptäckten av den nya omikron-varianten som väckt oro över hela världen.

– Vi vet inte allt om den här varianten, men vi vet tillräckligt för att vara oroliga. Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Mer vaccinering

EU-länderna uppmanas nu att arbeta tillsammans för att begränsa omikron i EU, med hjälp av dagliga genomgångar av vilka reserestriktioner som kan behövas. Samtidigt manas länderna att ytterligare fokusera på att vaccinera de ovaccinerade och få igång sina planer för tilläggsdoser, särskilt till de mest sårbara.

Kommissionen lovar också att själv trappa upp sina ansträngningar för ökad produktionen, tillståndsgivande och fördelning av olika mediciner mot covid-19.

– Ju mer vi vaccinerar, ju större fördelar får vi av vaccineringen, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides på presskonferensen.

"Riktade åtgärder"

Under årets sista veckor uppmanas EU-länderna att vidta "riktade och proportionella åtgärder och begränsningar för att begränsa virusets spridning, rädda liv och minska trycket på hälsovården".

– Munskydd, god hygien, social distansering, testning och sekvensering. Det här är de bästa sätten, manar Ursula von der Leyen.

Wiktor Nummelin/TT