Elon Musks månraket ska lyfta i vinter

Ett Starship som just landat efter ett "flygskutt" i Boca Chica, Texas, i maj i år. Bild: Space X/AP/TT

Rymden (TT)

Världens rikaste man har byggt världens största raket. Och om bara några månader ska den ut och flyga för första gången.

Farkosten heter Starship, och sträcker sig 120 meter upp i luften – motsvarande ett hus med 30–40 våningar. Hittills har den provats med kortare "skutt" från basen i sydöstra Texas.

Fortsatt testande pågår intensivt, vilket ska kunna leda till klartecken från USA:s luftfartsmyndighet FAA kring årsskiftet för en uppskjutning till omloppsbana, enligt Elon Musk, vd på företaget Space X.

– Förhoppningsvis kan vi köra i januari, säger han i ett tal på ett höstmöte för USA:s vetenskapsakademiers Space Studies Board (SSB).

Starship har redan drabbats av en rad spektakulära explosioner och bränder under utvecklingen, men det hör till, tycker Musk.

– Det är väldigt mycket risker i denna första uppskjutning. Så jag tänker inte påstå att den sannolikt lyckas, men tror att den kommer att innebära stora framsteg.

Någon riktig last räknar Space X inte med att kunna frakta med Starship förrän 2023. Sedan finns kontrakt med USA:s rymdstyrelse Nasa om att använda skeppet i Artemisprogrammet, där tanken är att tidigast 2025 åter flyga människor till månen.

Musk klassas som världens rikaste man efter jättelika börsuppgångar för hans andra stora företag, elbilstillverkaren Tesla. Han är också majoritetsägare i Space X, och säger att bolaget självt till 90 procent bekostat utvecklingen av Starship. Resten täcks via kontrakten med Nasa. Men vad kalaset kostar har Musk inte berättat.

Henrik Samuelsson/TT