KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: S är mästare på att skruva verkligheten

Bild: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna sprider en missvisande "sanning" om att Moderaterna hindrar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Men i själva verket är det regeringen själv som utgör flaskhalsen, skriver Expressens ledarskribent Anna Dahlberg.

I en tv-sänd debatt från februari gick Magdalena Andersson till attack mot Moderaterna för att hindra regeringens utbyggnad av havsbaserad vindkraft via kommunala veton. Men gräver man lite djupare ser man att regeringen sätter krokben för sig själv, skriver Anna Dahlberg.

Endast 20 procent av pågående vindkraftsprojekt kan, som Socialdemokraterna påstår, träffas av det kommunala vetot. Men de resterande 80 procenten faller inom den ekonomiska zonen som hanteras av staten. Och här hittar man den stora flaskhalsen i form av utdragna tillståndsprocesser.

Nyligen stoltserade regeringen att man skulle realisera landets första vindkraftspark Kriegers Flak söder om Trelleborg. Man är däremot mindre tydlig med att projektet startades för 20 år sedan och har behövts utredas till leda, bland annat för att ta hänsyn till att platsen klassas som ett Natura 2000-område.

Om regeringen fortsätter i den här takten kommer utbyggnaden av havsbaserad vindkraft att ske långt efter 2030. Det står samtidigt i bjärt kontrast till den danska sidan av vindkraftsparken på Kriegers Flak som invigdes redan förra året.

"Så var det med ”sanningen” om billig el här och nu, som motarbetas av M – allt enligt Magdalena Andersson i TV4-debatten", skriver Anna Dahlberg.

Expressen: S är mästare på att skruva verkligheten