KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ledare: Kärnkraft är lösningen – i Sverige och i Europa

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ska Europa klara av den gröna omställningen krävs det att kärnkraften blir en del av processen, skriver Anna Dahlberg på Expressens ledarsida.

Det robusta fossilfria energisystem som byggdes upp på 70- och 80-talen har förslösats av de rödgröna partierna, skriver ledarskribenten. Att tro på vind-, vatten- och solenergi som framtidens källor till el har varit en felprioritering och regeringen försöker dölja detta bakom den större energikrisen som nu drabbar Europa.

Men problematiken ser liknande ut i EU – man har gjort sig sårbar och nu betalar konsumenterna bokstavligen priset genom de höga elkostnaderna. Samtidigt pågår en dragkramp inom unionen just i fråga om kärnkraft och Sverige bör ställa sig på Frankrikes sida. Dessutom måste politikerna på hemmaplan fatta en rad beslut som gör nya investeringar i kärnkraft möjliga.

”Den svenska opinionen har redan rört på sig. Hela 46 procent är redo att bygga ut kärnkraften vid behov; endast 14 procent vill avveckla den. Det är bara de rödgröna partierna som sitter fast i ideologiska låsningar”, skriver Anna Dahlberg.

Expressen: ”Sverige hade ett av världens bästa elsystem. Vi behöver en regering som strävar efter att komma tillbaka dit.”