DEN SVENSKA EKONOMIN

Bild: Kamran Jebreili

Ledare: Jakten efter yachten en fälla

Mellan 2019 och 2020 mer än fördubblades antalet unga i åldrarna 18 till 30 år som ansöker om skuldsanering. Det ligger stor fara i att unga saknar viktig kunskap om privatekonomi, skriver Thomas Hermansson på Barometerns ledarsida.

Drömmen om ett liv i lyx delas av många unga, och säger mycket om de värderingar och normer som växt fram de senaste åren. Lika så talar siffrorna sitt tydliga språk när det kommer till mängden unga som investerar i aktier, tar sms-lån och sedermera ansöker om skuldsanering, menar ledarskribenten.

Problematiken ligger i hur lätt det är att ta sms-lån och att flera av företagen som erbjuder den typen av tjänster marknadsför sig specifikt mot unga, menar Thomas Hermansson. Exempelvis ett förbud mot utbetalning på sms-lån nattetid kan vara en nyttig begränsning.

”När frågan var på tapeten för drygt tio år sedan lämnade regeringen det därhän med anledning av avtalsfriheten. Det börjar bli dags att nyansera det ställningstagandet, så att inte fler hamnar i lyxfällan”, skriver Thomas Hermansson.

Barometern: ”Det går alltså inte bara att skylla på ytliga värderingar och populariserandet av lyxiga livstilar via influencers på sociala medier, eller en brist på utbildning.”