DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Hård kritik mot MP:s nya skattepolitik

Bild: Pontus Lundahl/TT

Flera bloggar och ledare behandlar MP:s vänstersväng inom skattepolitiken. Johan Fall, Svenskt Näringsliv, skriver i en blogg att förslagen är direkt skadliga.

Miljöpartiet har flera skatteförslag i pipen som ett helt nytt system för kapitalbeskattning, enligt en modell där fastigheter, kapital och annat skattepliktigt ägande slås ihop i samma ”box” och beskattas löpande och progressivt. Dessutom vill partiet återinföra värnskatten.

”Det saknas visserligen konkretion i mycket av förslagen, men två av dem är skadliga mot ekonomin, mot sysselsättning och skatteintäkter”, skriver Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, i bloggen Fokus på skatterna och exemplifierar med just värnskatten och förslagen om en ny kapitalbeskattning.

Petter Birgersson är också skarp i sin kritik i en ledare i Ystads Allehanda. Han menar att Miljöpartiet härmed tillhör den yttersta vänstern:

”Om något behövs förslag på hur ägandet kan stärkas och behållas i högre grad i Sverige, hur investeringar i företag på hemmaplan ska bli ännu intressantare. Det behövs drivkrafter och möjligheter för fler svenskar att få äga bostad och rentav sommarstuga. Men det är förstås svårare att åstadkomma än att ta från dem som har”, skriver han.

I en intervju i Expressen berättar MP-språkröret Märta Stenevi om de nya skatterna. Hon anser att socialismen och kapitalismen har misslyckats och att den gröna ideologin har svar på dagens stora frågor.

Fokus på Skatterna: ”Det är allvarligt om ett av regeringspartierna börjar driva en direkt skadlig skattepolitik”

Ystads Allahanda: Är den enda idén att ta det människor äger?

Expressen: Stenevis vänstergir: Höjd skatt på sommarstugor