DEBATTEN OM MINIMILÖNER

Fack vädjar: Våga vägra EU:s minimilön

Flera LO-anknutna fackförbund vädjar till svenska politiker att ignorera att potentiellt EU-direktiv om minimilön i framtiden. Arkivbild. Bild: Robin Haldert / TT

Ekonomi (TT)

Svenska politiker måste våga vägra införa ett framtida EU-direktiv om minimilöner om det röstas igenom i EU-parlamentet i nästa vecka, skriver flera fackförbund i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

"Konsekvenserna av att införa direktivet är omöjliga att överblicka, men det står klart att vi skulle få en inskränkning i den nationella suveräniteten som saknar motstycke i modern tid", skriver facken.

Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter gör upp om lönerna, är det som hotas och om förslaget blir verklighet "riskerar hela den svenska kollektiv­avtals­modellen att prövas i EU-domstolen", enligt facken.

"Vi kräver ett tydligt löfte om att Sverige i så fall kommer att strunta i att införa direktivet om minimi­löner med argumentet att det strider mot grund­fördraget. Oavsett om det leder till en stämning i EU-domstolen", skriver de.

Bakom debattartikeln står företrädare för Byggnads, Elektrikerna, Seko, Fastighets och Målarnas.