E-HANDELNS UTVECKLING

”E-handlare ska inte kunna slippa ansvar”

Bild: BEN MARGOT

Stora e-handelsplattformar ska inte få egen gräddfil på bekostnad av konsumentsäkerheten och svenska företag och jobb, skriver Svensk Handel, med flera, på SvD debatt.

Svenska företag har ett juridiskt ansvar för att varorna de säljer möter EU:s krav på kemikalieinnehåll och produktsäkerhet, och det borde vara självklart att samma krav ställs på stora aktörer som Amazon, Wish och Aliexpress, menar debattörerna.

Att det inte ser ut så i dagsläget innebär att konsumentskyddet urholkas och konkurrensen snedvrids för svenska jobb och företag. Därmed bör svenska parlamentariker i EU driva på en modernisering av regelverket som gör att de stora e-handelsplattformarna måste ta ansvar för sina produkter, i likhet med de svenska handlarna.

”Svenska handelsföretag investerar stora resurser och lägger mycket kraft på att säkra kvaliteten på varorna de säljer. Detta ansvar borde även e-handels­plattformarna ta. Med dagens ordning riskerar vi att oseriösa aktörer slår ut svenska företag och jobb”, skriver debattörerna.

SvD: "Orimligt att gigantiska e-handelsplattformar med enorma ekonomiska muskler får en egen gräddfil på bekostnad av svenska företag och jobb.”