NÄRINGSFRIHETEN

Ledare: Borgerligheten måste ta tag i den ekonomiska debatten

Privat tandvård får bättre betyg än Folktandvården men det lyckas inte de borgerliga politikerna berätta om, skriver Petter Birgersson i en ledare. Bild: Tore Meek

Borgerliga politiker måste bli bättre på att föra fram betydelsen av privat företagsamhet för att driva innovation, kundnöjdhet och effektivitet, skriver Petter Birgersson i en ledare i Ystads Allehanda.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har på senare tid gjort tydligt att hon vill se en återgång till det gamla socialdemokratiska idealsamhället, där det offentliga och inte företag utför all skattefinansierad verksamhet.

Och trots att patienterna till stor del är nöjda med de privata aktörerna, så ligger den företags- och vinstfientliga retoriken i tiden. Det menar Petter Birgersson, som i en ledare i Ystads Allehanda uppmanar borgerligheten att bli bättre på att berätta om de privata företagens vikt för att driva innovationer, kundnöjdhet och effektivitet – även i välfärden.

”Men framför allt bör svensk borgerlighet inse att den har tappat greppet om den ekonomiska debatten och att man som helhet saknar självförtroende och retorisk förmåga nog att stå upp för marknadsekonomin och fri företagsamhet. Det bådar riktigt illa för Sverige om borgerligheten inte fattar ett sådant rejält grepp igen”, skriver Petter Birgersson.

Ystads Allehanda: Petter Birgersson: Borgerligheten måste vakna – annars körs den över av Magdalena Andersson