ARBETSKRAFTSINVANDRING

Ledare: Sverige stagnerar – se över lönegolvet

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tog nyligen emot ett betänkande med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring från utredaren Ann-Jeanette Eriksson. Förslaget riskerar att skada Sveriges tillväxt, skriver SvD i en ledare. Bild: Fredrik Surell/TT

Konkurser sker långsamt och när de väl är ett faktum är det för sent att göra något åt saken. ”Regeringen är i sin strävan efter ”ordning och reda” dessvärre på väg att föra oss mot stagnationens bedrägliga lugn”, skriver Mattias Svensson på SvD:s ledarsida.

Förslaget om hårdare regler för arbetskraftsinvandring och beslutet om ID-kontroller i kollektivtrafiken riskerar att bidra till ett Sverige som stagnerar eftersom de påverkar företagens möjligheter att växa och utvecklas.

Det skriver Mattias Svensson på SvD:s ledarsida där han också varnar för att det är de yngre och piggare företagen som troligtvis kommer att drabbas hårdast.

Angående det högre lönegolvet för arbetskraftsinvandring skriver han att det behövs utomeuropeisk arbetskraft även till enklare yrken, och att Sverige – som har en stigande andel pensionärer – riskerar att få en allt svårare brist på arbetskraft.

”Det pågår en ordnad reträtt från ett samhälle präglat av frihet, möjligheter och företagsamhet. Att en borgerlig regering vill bidra till den är inte vad man förväntar sig”, skriver han.

SvD: Regeringen låter Sverige stagnera