DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ledare: ”Nya a-kassan visar styrkan i Tidösamarbetet”

Magnus Jacobsson (KD) tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Magnus Persson (SD) under pressträffen där regeringens reformering av arbetslöshetsförsäkringen presenteras. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den största reformen av a-kassan på 40 år är ett styrkebesked för Tidöpartierna, menar Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida.

När Tidöavtalet i oktober 2022 presenterades stod det klart att den moderata hjärtefrågan kring att den tillfälliga höjningen av a-kassan som skedde under pandemin skulle slopas inte fanns med i avtalet. Här fick Moderaterna vika sig.

Nu presenterade de fyra Tidöpartierna den största reformen av a-kassan på 40 år och i paketet ingår en nedtrappning av ersättningsnivåerna var hundrade dag, som gäller både a-kassa och det efterföljande aktivitetsstödet.

”Medan ledande socialdemokrater nu kraxar om ”SD:s löftesbrott” på sociala medier, bör andra göra en rimligare reflexion: Här har vi fyra partier i ett regeringsunderlag som inte bara kommer överens om en reform, de är dessutom synkade och presenterar förslagen vid en gemensam presskonferens”, skriver Tobias Wikström, och tillägger:

”Är det någon som tror att de fyra nuvarande oppositionspartierna skulle kunna vara så samspelta om en ideologiskt laddad ekonomisk reform?”

DI ledare: ”Nya a-kassan visar styrkan i Tidösamarbetet”