DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Branscher: Vänta inte – inför civilplikt för personal inom energisektorn

Energiföretagens vd Åsa Pettersson uppmanar regeringen att införa civilplikt för personal i energibranschen. Bild: Fotograf Erik Cronberg

Om krisen kommer är det avgörande med leveranssäkerhet i elsystemet. Därför borde regeringen införa civilplikt för personal inom energibranschen. Det skriver företrädare för Energiföretagen, Installatörsföretagen och Sveriges Elkraftsentreprenörer i ett inlägg på GP Debatt.

Regeringen har förvisso föreslagit civilplikt för personer som arbetar inom energiförsörjningen, men mer måste göras för att förslaget ska bli verklighet. Det menar Energiföretagens vd Åsa Pettersson, Installatörsföretagens vd Ola Månsson och Mats Ählberg, som är branschansvarig för Sveriges Elkraftentreprenörer i en gemensam debattartikel.

Trion anser bland annat att civilplikten bör omfatta fler än dem som arbetar med drift och underhåll av anläggningar och att även privata företag bör ingå i civilplikten.

”I kris finns inte tid för diskussion eller oenighet. Vi behöver därför fatta viktiga beslut här och nu så att vi har ett motståndskraftigt och leveranssäkert energisystem även i kristider”, skriver de i artikeln.

GP Debatt: Mer måste göras för att civilplikten genomförs inom energibranschen