KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ledare: ”Bjud in S till kärnkraftssamtal”

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under en frågestund i kammaren. Bild: Claudio Bresciani/TT

Regeringen borde göra upp med Socialdemokraterna om kärnkraften. Det tskriver Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida.

Socialdemokraterna vill göra upp med regeringen om kärnkraften vilket framgår i en intervju i lördagens Di. Tobias Wikström tycker att det är dags att hörsamma den önskan även om det kan vara svårt.

”Frågan är om något parti har skadat kärnkraftens ställning så mycket som Socialdemokraterna gjort genom sin opportunism och eftergiftspolitik. Det är förståeligt om det skulle ta emot att göra upp med Socialdemokraterna i denna fråga. Men det är bra mycket enklare att göra upp med S än med de andra på vänstersidan, och de behövs inte i en energiöverenskommelse”, skriver han.

Man behöver inte göra om om energipolitiken i stort, utan bara sätta kärnkraftens ramar, menar han.

”Det som behövs är formuleringar om kärnkraften som kan surra Socialdemokraterna vid masten, så att de inte frestas att för maktens skull kompromissa med Miljöpartiet igen”.

”Visa att man tar ansvar för elsystemet på sikt och inte bara mandatperioden ut”.

Dagens Industri: ”Regeringen bör bjuda in S till kärnkraftsavtal”