FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Debatt: CSN måste fungera för omställningen på arbetsmarknaden

Per Hidesten och Jesper Hedin Hirasawa Bild: Rikard Westman

Regeringens stöd till CSN borde vara större och ha kommit tidigare. Det skriver två debattörer från Industriarbetsgivarna på Arbetets debattsida. De påtalar att myndigheten är avgörande för att omställningsstudiestödet ska fungera.

Intresset för omställningsstudiestödet har varit stort, men mitten av augusti hade bara 3 500 av 50 000 sökande fått sin ansökan beviljad. Per Hidesten och Jesper Hedin Hirasawa på Industriarbetsgivarna beskriver på Arbetets debattsida det första året med omställningsstudiestödet som ”kaosartat”.

De menar att stödet är viktigt för industrins kompetensförsörjning och att det är angeläget både för den enskilde och för företagens konkurrenskraft. Men de konstaterar att CSN inte har klarat handläggningen.

”Att CSN får mer resurser i regeringens budgetproposition för 2024 och ett tydligt uppdrag att effektivisera sina processer är välkommet. Men för att möta industrins rekryteringsbehov i takt med nyindustrialiseringen borde stödet till CSN vara större och ha kommit långt tidigare så som CSN efterfrågat”, skriver debattörerna.

De betonar att omställningsstudiestödet har stor potential, men för att det ska fungera krävs att politikerna säkerställer att reformen värnas, så att inte CSN blir ett hinder för omställningen.

Debatt: ”CSN får inte stoppa omställningsstudiestödet – industrin skriker efter svetsare och mekaniker”