DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

”Ta bort tillväxthindren för jobbens skull”

STOCKHOLM 20190917Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.Svenskt Näringsliv arrangerar seminarium inför den kommande avtalsrörelsen och de ekonomiska förutsättningarna.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

”Företagen vill anställa – vi har inte råd att fortsätta hindra deras ambitioner”, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Lars Jagrén, senior ekonom på Svenskt Näringsliv på Realtids debattsida.

I dagsläget är motsvarande 800 000 personer borta på heltid från arbetsmarknaden. De försörjs av ersättningar och bidrag som kostar samhällets 270 miljarder kronor per år, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Lars Jagrén, senior ekonom på Svenskt Näringsliv på Realtids debattsida.

De radar upp en rad hinder för sysselsättningstillväxt som företagen ser. Det handlar om brist på arbetskraft med rätt kompetenser, höga skatter även regelbördan.

”Politiken levererade en rad bra krisåtgärder som förhindrade en ekonomisk katastrof i Sverige. Nu är det dags för omställning även i politiken och att inleda en period av strukturreformer för att fler företag ska kunna växa. Företagen vill anställa – vi har inte råd att fortsätta hindra deras ambitioner”, skriver de.

Realtid Debatt: Ta bort tillväxthindren för jobbens skull

Rapport: Företagen vill växa - men tillväxthinder gör det svårt