DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Debatt: ”Natotrupper kan tillfälligt baseras på svensk mark”

Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) under militärövningen Aurora 23 där svenska amfibiesoldater övade anfall med Royal Marines på Korsö i Stockholms skärgård. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får vidta förberedelser med Nato och Natoländer för att möjliggöra framtida gemensamma operationer. Det skickar en tydlig signal till Ryssland, skriver statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson på DN Debatt.

Det handlar om tillfällig basering av utländsk materiel och personal på svenskt territorium.

”I det här läget är samarbete med Nato och med Natoländer centralt för vårt försvar, både inför och efter ett svenskt inträde. Nato arbetar just nu med att ta fram nya regionala planer som kommer att utgöra grunden för den gemensamma försvarsplaneringen och som när vi blir medlemmar kommer att omfatta även Sverige”, skriver de.

I händelse av kris eller krig behövs möjligheten att snabbt få in andra nationers militära resurser, vilket kräver både planering och övning.

”Att Försvarsmakten nu ges möjlighet att förbereda detta och även får möjligheten att tillåta tillfällig basering av både utländsk materiel och personal i Sverige ökar vår trovärdighet. Det skickar också en tydlig signal till Ryssland att vår förmåga att ge och ta emot militär hjälp är god”.

DN Debatt: ”Natotrupper kan tillfälligt baseras på svensk mark”