DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Fel att höja arbetsgivaravgiften

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den 1 april höjs arbetsgivaravgiften för unga. Men det kommer att drabba de branscher som lider mest av den höga inflationen. Det konstaterar Tobias Wikström på DI Ledare.

Hösten 2020 sänkte regeringen tillfälligt arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 23. Och nu är det dags att återställa den. ”Arbetsgivaravgiften för dessa unga anställda höjs i ett slag med 12 procentenheter”, skriver Tobias Wikström på DI Ledare.

Trots att det hela tiden har varit tydligt att det är nu som arbetsgivaravgiften ska höjas igen menar han att det är ”ytterst olägligt”.

”Den motivering för nedsättningen som fanns 2020 skulle kunna användas även nu. Då hette det att de lägre avgifterna skulle motverka krisens negativa effekter för unga och förbättra möjligheterna för företag att behålla och nyanställa personal. Det talades också om att stimulansen skulle kunna öka takten i den ekonomiska återstarten”, skriver Tobias Wikström.

”Konjunkturinstitutet konstaterade i en rapport för en tid sedan att en sänkning av arbetsgivaravgiften är en finanspolitisk stimulansåtgärd som har en entydigt dämpande effekt på inflationen. Det borde regeringen ta till sig och avstå från höjningen av arbetsgivaravgiften för unga”, avslutar han.

DI Ledare: Fel tid att återställa arbetsgivaravgiften