DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Stoppa nygammalt förmögenhetsregister

Bild: Tim Aro/TT

Den numera avskaffade förmögenhetsskatten kan göra comeback. Nu håller den borgerliga regeringen på att släppa fram ett förmögenhetsregister som kan bädda för liknande skattestruktur i framtiden, skriver Henrik L Barvå på NWT:s debattsida.

Det var en omständlig process att få bort den dåvarande förmögenhetsskatten på det sena 00-talet. I början var inte ens alliansregeringen var beredda att slopa varken skatten eller det förmögenhetsregister utgjorde underlaget till vilka som var skatteskyldiga.

Nu kan förmögenhetsregistret få en comeback i samband med en statlig utredning, som bland annat Riksbanken har lobbat för. Riksbanken anser tillsammans med Finansinspektionen att statistiken behövs för att kunna motverka finansiell instabilitet.

"Inom parentes kommer detta från en riksbank som är högst medskyldig till den instabilitet vi ser nu", skriver Henrik L Barvå.

Ett register bäddar för ett återinförande av en förmögenhetsskatt i framtiden, särskilt i en S-ledd regering. Registret är också en allvarlig kränkning av den personliga integriteten. Med erfarenhet från tidigare it-läckor från Transportstyrelsen riskerar informationen att hamna i orätta händer.

"Om den här borgerliga regeringen skall göra skäl för namnet så måste den stoppa förslaget. Annars kommer vi redan den 1 januari 2024 att ha beträtt ett spår vi inte vill in på", skriver han.

Nya Wermlands Tidningen: Stoppa nygammalt förmögenhetsregister