ELKRISEN

Debatt: ”Förenkla tillståndsprocesserna för vindkraft”

Det är dags att korta tillståndsprocesserna för vindkraft på land och till havs, tycker debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Det är möjligt att lösa en fördubbling av elproduktionen till 2035 om man agerar kraftfullt när det gäller tillståndsprocesser för vindkraft, anser tio debattörer på Altinget debatt.

Debattörerna påpekar att om de land- och havsbaserade vindkraftsprojekten som i dag ska miljöprövas får tillstånd i minst samma utsträckning som tidigare så kan de ge ny el motsvarande tre gånger Sveriges totala elanvädning, fördelat under perioden 2025-2035.

”Uppdatera alla myndighetsinstruktioner så att de myndigheter som yttrar sig i tillståndsärenden alltid väger in ”klimatnytta” och ”dubblerat elbehov” i sina bedömningar”, konstaterar de bland annat.

Debattörerna tycker också att Sverige bör justera en förordning så att EU:s så kallade nödåtgärder får genomslag även i Sverige. Inte minst det som EU:s energiministrar enades om i december att snabba på tillståndsprocesserna för förnyelsebar elproduktion.

Altinget Debatt: ”Förenkla tillståndsprocesserna för vindkraft”

Samtliga debattörer:

Peter Zachrisson, SR Energy AB

Britta Ersman, RES Renewable Norden AB

Mia Bodin, Bodecker Partners AB

Helena Nielsen, Vattenfall AB

Maria Röske, BayWa r.e. Nordic AB

Kresten Örnbjerg, Vestas Wind Systems A/S

Fredrik Nordqvist, Holmen AB

Hillevi Priscar, OX2

Karin Jönsson, E.ON Sverige AB

Daniel Badman, Svensk Vindenergi