REGELKRÅNGLET

”EU måste bromsa sitt lagstiftningsmaskineri för att rädda företagsklimatet”

Sara Skyttedal (KD), Markus Pieper (CDU). Bild: Jean-Francois Badias/AP Photo, Fredrik Persson / TT

Europaparlamentarikerna Sara Skyttedal (KD) och Markus Pieper (CDU) efterlyser i en debattartikel i Dagens Industri en besinning när det gäller reglerings- och lagstiftningsivern inom EU.

De europeiska företagens regelbörda växer ohejdat. Nu måste EU bromsa regleringsivern och ge företagen en chans att konkurrera med USA och Asien på jämbördigare villkor. Dagens regler och de som är aviserade att genomföras under nästa år kommer att skapa mer problem än de som tanken är att de ska lösa, menar de.

"Att den samlade bördan av EU-regleringar inte ska påverka Europas konkurrenskraft negativt är något som många i teorin håller med om. Betydligt färre står tyvärr för det i praktiken. Om vi menar allvar med att minska regelbördan för våra företag, måste vi också inse att det i praktisk handling innebär att ge upp, eller nedprioritera, andra behjärtansvärda målsättningar”, skriver de två politikerna.

Samtidigt tar de upp fyra förslag som borde dras tillbaka eller genomgå en kraftig omarbetning. Det gäller bland annat nya, hårdare regleringar kring företagens miljöansvar i hela produktionskedjan, tillståndsgivningen för användningen av kemiska ämnen och kravet på ”restaureringen av natur”.

Di: EU måste bromsa sitt lagstiftningsmaskineri för att rädda företagsklimatet